I disse dager arbeider forsvarssjefen og hans fagmilitære rådgivere i stabene for Hæren og Heimevernet på spreng med å utarbeide Landmaktutredningen. Det skjer på oppdrag fra forsvarsministeren, og mandatet til Forsvarssjefen inneholder klare føringer om at en sammenslåing av Hæren og Heimevernet skal vurderes som en del av utredningsarbeidet. Implisitt i en slik vurdering ligger sjølsagt spørsmålet om hvorvidt mannskapsstyrken i Heimevernet skal opprettholdes på dagens nivå, og om tallet på HV-distrikt skal reduseres. Landmaktutredningen blir lagt fram for Stortinget til behandling etter valget i høst.

Allerede høsten 2015 ble det klart at forsvarssjefen ønsket en HV-struktur med bare ti distrikt, der Møre og Fjordane Heimevernsdistrikt 11 ble lagt ned. I forbindelse med at Stortinget skulle behandle Langtidsplan for Forsvaret i fjor høst, var det derfor knyttet stor spenning til framtida for Setnesmoen leir som hovedkvarter for HV11. Det viste seg da at bare de tre sentrumspartiene KrF, Senterpartiet og Venstre ville garantere for at Heimevernets struktur og bemanning skulle videreføres på dagens nivå, herunder en videreføring av HV 11 / Setnesmoen leir og en styrke på 3.300 mann i dette distriktet. De tre partiene gikk også samlet imot en nedleggelse av Sjøheimevernet. Dette framgår tydelig av følgende fellesmerknad fra de tre partiene da saka ble behandlet av Stortinget – sitat:

«Disse medlemmer viser til at Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre gjennom forhandlinger om langtidsplanen forsøkte å sikre en økning i bevilgningene til Heimevernet som sikrer en HV-struktur på 45000 mann, at Heimevernets egenart bevares, at man bevarer HV-11, Grunden 22 og Nærøysund. Dette ønsket ikke de andre partiene å gå med på.»

Vi i KrF fastholder vårt syn på framtidig struktur og bemanning i Heimevernet, og vi går til valg på at vi vil videreføre HV11 / Setnesmoen leir og opprettholde dagens mannskapsstyrke på totalt 45.000 mann. HV er ikke bare viktig som våpengrein, men også i sin rolle som sikrings- og beredskapsorganisasjon i krise- og katastrofesituasjoner. Vi bor i et fylke med mye ekstremvær og ustabile fjellpartier langs fjorder og dalfører. Da gir Heimevernets tilstedeværelse, med en operativ base og en mannskapsstyrke med inngående lokalkjennskap, trygghet for at liv og eiendom blir vernet når farer truer.

Vi i KrF er glade for at også Senterpartiet og Venstre står sammen med oss i kampen for å opprettholde den militære og beredskapsmessige kapasiteten til Heimevernet. Samtidig registrerer vi at regjeringspartiene, Arbeiderpartiet og SV ikke var villige til å garantere for den videre eksistensen til HV 11 lenger enn ut 2017 da Stortinget behandlet Langtidsplanen for forsvaret i november i fjor. Da holder det ikke å dekke seg bak at man vil avvente Landmaktutredningen før man tar endelig stilling til spørsmålet om Heimevernets framtid. Vi krever at alle partier gir klare signal om sitt syn på framtida til Heimevernet, og HV11 / Setnesmoen leir i særdeleshet, før valget i høst. Innbyggerne i Møre og Romsdal har krav på å få vite hvilke partier som vil legge ned Møre og Fjordane Heimevernsdistrikt 11 før de går til valgurnene i september.