Debatt:

Kjære Møre og Romsdal Arbeiderparti – sett matfat over oljefat!

"Forslaget innebærer å åpne havområdene utenfor Lofoten for petroleumsvirksomhet."

Denne helgen er Møre og Romsdal Arbeiderparti samlet til årsmøte. Der skal man blant annet ta opp spørsmålet om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i forkant av Arbeiderpartiets landsmøte i april. Møre og Romsdal Arbeiderparti har per i dag vedtatt å være mot oljeboring i disse områdene.

Programkomiteen nasjonalt lanserte i januar sitt såkalte kompromissforslag. Det er så langt vekk fra et kompromiss som det er mulig å komme. Forslaget innebærer å åpne havområdene utenfor Lofoten for petroleumsvirksomhet. Den nærmeste petroleumsforekomsten i området som programkomiteen foreslår å åpne ligger bare 15 kilometer fra Røst!

Dette området er selve indrefileten. Her finner du verdens største kaldtvannskorallrev, Nord-Europas største sjøfuglkolonier og ikke minst viktige gytefelt for en rekke fiskeslag – blant annet skreien, verdens siste store torskestamme.  I 2014 ble det tatt i land fisk til en verdi over 160 millioner kroner på Røst alene. 

Forslaget fra programkomiteen er en uakseptabel hestehandel der kunnskapen, fiskerinæringa, unike naturverdier og sunn fornuft ofres for kortsiktig profitt og risikabel oljevirksomhet. Denne helgen skal Møre og Romsdal Arbeiderparti ta stilling til forslaget. Vi forventer at dere avviser dette og står på krava om et fortsatt oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Kunnskapen sier nei og oljemotstand har vi i massevis! De siste 15 årene har det blitt brukt mer enn 1 milliard kroner på å innhente kunnskap om disse havområdene. Alle de miljøfaglige rådene er klare i sin tale: det er ikke forsvarlig med oljevirksomhet i hverken Vesterålen, Senja ELLER Lofoten.

I dag er flertallet av befolkningen nasjonalt mot konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja. Også blant Arbeiderpartiets egne velgere er det et overveldende flertall mot oljeboring i disse havområdene. Og motstanden blir stadig sterkere også innad i partiet, med klar støtte fra AUF.

Et ja til et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja er et ja til evigvarende fornybare ressurser. Det er et ja til framtidsretta arbeidsplasser, levende lokalsamfunn og bærekraftig verdiskapning. Kjære Møre og Romsdal Arbeiderparti – sett matfat over oljefat!

Mer å lese på Åndalsnes Avis:
Siste nyheter

Urovekkende legesituasjon

"Det må ikke bli slik at vi risikerer at legeflukt fra kommunen går ut over innbyggerne."

Debatt

Det AP ikke sier

"Aps NTP vil fordyre hverdagen til vanlige familier med vanlige inntekter som er avhengige av bil for å få kabalen til å gå opp."

Debatt

Levende sentrum

"Underveis har nokka gått fryktelig gale", skriver Kjell Ivar Remmem.

Leserbrev:

Flere velger togtilbudet på Raumabanen

"Skogrydding langs banens trasé er et prioritert tiltak i år, slik at utsikten til den flotte naturen blir bedre for de reisende."

Kjørte for fort i 60-sona

Førerkortet beslaglagt.

Slutter som kjøttskjærer

Roar Nordberg i Mittet Mat lærer gjerne opp om noen har lyst å overta.

Ny frisør på Åndalsnes

Åpner ny salong i det gamle Bakke-bygget i Nesgata.

200 4H-ere samles

Over 200 ungdomar på leir i Vikebukt.

Trenger flere frivillige til RaumaRock

– Lønnen er weekendpass, sier Trine Schei i RaumaRock.

Helt fra Japan til Trollstigrittet

Taichi Ozawa fra Japan har alltid med seg sykkelen på ferietur. Lørdag kom han til Trollstigen.

En annerledes skoledag

8. klasse ved Åfarnes skole har i en årrekke hatt en av årets siste dager på Raumas siste husmannsplass, Åsan husmannsplass i Gjerdsetbygda.

– Det er fint om andre kan ha glede av dem

Byttebokhylla på Centrum Café & Brenneri i Isfjorden er allerede nesten full.

- Dette er vi vant til

Det mente vinneren av et meget regn- og haggeltungt Trollstigritt .