Debatt:

Kjære Møre og Romsdal Arbeiderparti – sett matfat over oljefat!

"Forslaget innebærer å åpne havområdene utenfor Lofoten for petroleumsvirksomhet."

Denne helgen er Møre og Romsdal Arbeiderparti samlet til årsmøte. Der skal man blant annet ta opp spørsmålet om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i forkant av Arbeiderpartiets landsmøte i april. Møre og Romsdal Arbeiderparti har per i dag vedtatt å være mot oljeboring i disse områdene.

Programkomiteen nasjonalt lanserte i januar sitt såkalte kompromissforslag. Det er så langt vekk fra et kompromiss som det er mulig å komme. Forslaget innebærer å åpne havområdene utenfor Lofoten for petroleumsvirksomhet. Den nærmeste petroleumsforekomsten i området som programkomiteen foreslår å åpne ligger bare 15 kilometer fra Røst!

Dette området er selve indrefileten. Her finner du verdens største kaldtvannskorallrev, Nord-Europas største sjøfuglkolonier og ikke minst viktige gytefelt for en rekke fiskeslag – blant annet skreien, verdens siste store torskestamme.  I 2014 ble det tatt i land fisk til en verdi over 160 millioner kroner på Røst alene. 

Forslaget fra programkomiteen er en uakseptabel hestehandel der kunnskapen, fiskerinæringa, unike naturverdier og sunn fornuft ofres for kortsiktig profitt og risikabel oljevirksomhet. Denne helgen skal Møre og Romsdal Arbeiderparti ta stilling til forslaget. Vi forventer at dere avviser dette og står på krava om et fortsatt oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Kunnskapen sier nei og oljemotstand har vi i massevis! De siste 15 årene har det blitt brukt mer enn 1 milliard kroner på å innhente kunnskap om disse havområdene. Alle de miljøfaglige rådene er klare i sin tale: det er ikke forsvarlig med oljevirksomhet i hverken Vesterålen, Senja ELLER Lofoten.

I dag er flertallet av befolkningen nasjonalt mot konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja. Også blant Arbeiderpartiets egne velgere er det et overveldende flertall mot oljeboring i disse havområdene. Og motstanden blir stadig sterkere også innad i partiet, med klar støtte fra AUF.

Et ja til et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja er et ja til evigvarende fornybare ressurser. Det er et ja til framtidsretta arbeidsplasser, levende lokalsamfunn og bærekraftig verdiskapning. Kjære Møre og Romsdal Arbeiderparti – sett matfat over oljefat!

Mer å lese på Åndalsnes Avis:
Siste nyheter

Elendig kulturpolitikk

Eit hån mot fagkunnskap!

Debatt

Skjebnetime for HV11

"Vi krever at alle partier gir klare signal om sitt syn på framtida til Heimevernet før valget i høst."

Debatt

Rettferdighet og økonomi

"Kommunale tjenester er mer enn bare tall. Hvordan kan man måle bolyst? Tilhørighet? Identitet?"

Prioriteringer og preferanser

Ein forsiktig kommentar til innlegg frå høgreungdommane Gjerstad og Bakke.

Debatt:

Kjære Møre og Romsdal Arbeiderparti – sett matfat over oljefat!

"Forslaget innebærer å åpne havområdene utenfor Lofoten for petroleumsvirksomhet."

Fortsetter som generalsponsor

Sparebank 1 SMN og RaumaRock har signert avtalen for 2017.

Lea Dahle på landslagssamling

Blir lagt merke til

Mittet-jenta fikk muligheten til å vise seg fram for landslagstrenerne i Østfold.

Utvider konseptet på Villa Vengetind

Tommy og Renate Soleim har fått Silje Grøtta på laget.

Klare for revy

– Nå er det bare finjusteringer igjen, sier Wenche Åsegg Moen i Raumarevyen.

Vil ha 50.000 i HV

Vedtatt på landsmøtet.

Blant de som får minst

Tilskuddsandelen i jordbruket har de siste årene blitt skjevfordelt.

Blant landets beste alpinister

Sterke plasseringer under hovedlandsrennet.

Takket av på vaffeldagen

Kakefest for butikksjefen.

Den store skifesten

Det var den skidagen det krydde av folk både i og langs konkurransesporet.

Suverene Kilian utklasset alle

Først Kilian. Lenge etter kom alle de andre.

Skifestival i maksvær

Den store superlørdagen for alle skientusiaster er i full gang i Isfjorden.