Kommunen er lovpålagt å sørge for grunnskoleopplæring for voksne, spesialundervisning for voksne og norskopplæring for fremmedspråklige med rett og plikt.

De som har rett på voksenopplæring etter opplæringsloven er: Mennesker med ulike hjerneskader, f.eks. etter ulykker eller hjerneslag, mennesker med utviklingshemming og mennesker med andre typer funksjonshemminger. Det omfatter eksempelvis voksne med lese- og skrivevansker, og de som av ulike grunner har fått mangelfull grunnskoleopplæring, eller har fått nye arbeidsoppgaver på jobben som de ikke mestrer. Andre som kan ha behov for voksenopplæring, er arbeidsinnvandrere som trenger å lære norsk. Alle disse gruppene er kommunalt finansierte.Fremmedspråklige med rett og/eller plikt er stort sett statlig finansiert. Voksenopplæringen har de siste årene hatt store nedskjæringer. Både lærere og elever opplever følgene av kuttene. Det er ikke lenger mulig å gi alle elever det opplæringstilbudet de har behov for.

Dette kan føre til forringet livskvalitet og dårligere fungering i hverdagen for mange av våre elever. Mennesker som har mistet grunnleggende ferdigheter som f.eks. språk, får ikke mulighet til å lære seg å bruke alternative eller supplerende kommunikasjon slik at de kan kommunisere ønsker og behov til omverdenen. Noen trenger å lære seg praktiske ferdigheter på nytt, som å bruke et bankkort eller betjene digitale hjelpemidler.

Hvis Rauma kommune i fremtiden skal måtte kjøpe disse tjenestene i andre kommuner, vil det bety tap av kompetansearbeidsplasser i kommunen, og det vil antagelig bli dyrere enn å ha tilbudet i egen kommune. I tillegg vil det påføre mennesker i en vanskelig og sårbar situasjon større belastninger ved lang reisevei. Ytterligere kutt av stillinger i skolesektoren og et redusert budsjett, vil også ramme voksenopplæringen. Vi oppfordrer kommunestyret til å finne midler til å drive en forsvarlig og god voksenopplæring i Rauma kommune.

Utdanningsforbundet Rauma

Klubben ved Rauma voksenopplæring

Gro E. Haugen

Arbeidsplasstillitsvalgt