Vi står nå midt i en svært viktig forsvarsdebatt som forhåpentligvis vil føre til at Norge vil få et mer robust og moderne forsvar. Ingen benekter at vi trenger både kampfly, fregatter og ubåter. Antallet har jeg ingen kompetanse til å kunne fastslå. Men de marine- og flystyrker vil i fremtiden skal ha, må vi sikre at vi kan bemanne.

Fly på bakken eller marinefartøy ved kai i Bergen, gir oss ingen sikkerhet, ei heller fartøy som brukes som reservedelslager. Men en kommer ikke unna at i et langstrakt land med svært varierende terreng, også trengs soldater på bakken - over hele landet. Et høyteknologisk forsvar uten tilstrekkelige bakkestyrker vil være sterkt avhengig av hjelp utenfra, en hjelp som kanskje ikke kommer i tide. Slike sjanser må vi ikke ta! Og krig føres nå også på en annen måte. Hybrid krigføring er ikke bare et nytt begrep, men en virkelighet.

Den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa er en helt annen enn for få år siden. Russland er de facto i krig med Ukraina på tredje året, og russiske styrker står også på både moldavisk og georgisk territorium. De baltiske land, alle medlemmer av NATO, føler seg truet. I en slik situasjon føles det underlig at det kommer forslag om ytterlig å svekke Heimevernet. Det bør heller styrkes med flere øvingsdøgn for alle HV-soldater – hvert år!

Videre bør:

  • 016- avdelingene gjenopprettes

  • og kystjegerkommandoen inngå i marinejegerkommandoen.

Det er når på høy tid at det nå blir ro rundt Heimevernets styrkeoppsetting og struktur. Å legge ned HV-11 og Setnesmoen militærleir ved Åndalsnes – den eneste mellom Bergen og Trondheim, er det neppe penger å spare på. Og så må vi ikke glemme at det der noe som heter forsvarsvilje, den er utrolig viktig og som ikke kan måles i kroner og ører!

Nils Tore Gjerde, tidligere befal ved HV-11404 og medlem av Romsdal forsvarsforening