Som kjent ble det under et jordarbeid på Setnesgårdene i 1961, funnet rester av et gravfunn fra tidlig vikingetid. Funnet var av en helt usedvanlig karakter, skrev arkeolog Sverre Marstrander. Funnet avdekket en kvinnegrav; dvs en begravelse i et lite skip. Kvinnen må ha vært av høy byrd. Vi skal ikke her gå inn på det som ble funnet (og ikke funnet) og senere registrert, skrevet om og oppbevart i Videnskapsselskapets Oldsakssamling, men bare nevne en av gjenstandene som var av spesiell interesse: Et irsk relikvieskrin. Vikingenes plyndringer av gjenstander i kirker og klostre på De britiske øyer, brakte bl.a. dette skrinet til Norge.

Relikvieskrinet er nå kommet tilbake til Romsdal etter over 50 år i Oldsakssamlingen i Trondheim. Riktignok ikke tilbake til Rauma, men til den nye «Krona» på Romsdalsmuseet i Molde sammen med noen andre oldtidsfunn fra vårt område. Vikingetidas Grytten må ha vært ett av de viktigste områder i hele Romsdal. Her ved bunnen av fjorden og ved elvemunningen, krysset ferdselsveiene seg. Her kunne saktens vikinger sette spor etter seg. Nesset og Setnesgårdene har sin spesielle historie som kan føres tilbake til folkevandringstida. Også dette vesle irske skrinet fra 600-tallet, vitner om globale nettverk som rakk langt utover Nordvestlandet.

Skrinet har form som et lite hus. Denne typen er ei spesiell form for relikvier som er kjent i den eldste kristne kunsten på keltisk område, og som det er bevart bare noen få eksemplarer av i Vest-Europa og Norden. Skrinet vitner om tidlig kunsthåndverk av bronse og tinn og med et enkelt dekorativt utstyr. Trolig kunne man bære disse skrina i ei reim rundt halsen. Som kjent er en relikvie (eg. levning ) en rest av en kroppsdel eller en gjenstand fra en hellig person eller fra en martyr. (Sml. Olavsskrinet.) Slike relikvier har siden oldtida vært viktige innen deler av kristendommen da man trodde de kunne ha helbredende eller undergjørende virkning.

Ja, det er viktig å kjenne sin historie. Veblungsnes historielag inviterte til ei historisk vandring og foredrag om Setnesfunnet i 2007. Interessen var stor og over 100 personer møtte fram. For mange var dette nytt. Setnesfunnet var en sagablott.

Vi vil derfor gjøre et nytt «søk» og fokusere spesielt på dette irske relikvieskrinet med et eget arrangement litt senere ut på høsten. Historien er spennende og bør gjenfortelles.

For Veblungsnes/Grytten historielag v/ Sølvi Heggem Lundin