En kommentar til forslaget om å motarbeide friskoleinitiativene i Måndalen og på Vågstranda: Forslaget virker ikke særlig godt gjennomtenkt. I Måndalen fortsetter skoleplanleggingen som før, og vi forventer å kunne ha en konstruktiv dialog med kommunen også i fortsettelsen.

Friskoleinitiativene er en direkte følge av den politikken som er ført de siste årene, og de vedtak som er gjort, senest i desember 2015. Hvis kommunen nå vil opptre som om friskoleinitiativ nr. 3 på sørsida kom som en overraskelse, er det lite troverdig.

Det såkalte "ønsket" om ny skolestruktur som rådmannen viser til i sitt saksframlegg, deles vel, etter det vi kan lese av spørreundersøkelser blant foresatte og ansatte og lokalpolitikerenes valgkampløfter - ikke av så mange andre enn rådmannen selv. Flosklene om «robuste enheter» og «synergi» framlegges uten særlig overbevisning; for kommuneadministrasjonen dreier dette seg nå kun om penger og et forsøk på inndekning av flere års underskudd. For oss dreier det seg om å bruke muligheten som loven gir oss til å ta samfunnsansvar på et område der kommunen svikter.

Vi registrerer at kommuneadministrasjonen foreslår å fatte vedtak om at friskolesøknader skal gis negativ uttale - av prinsipp. Vi kan ikke tenke oss en bedre dokumentasjon på at kommunens uttale i en slik sammenheng er forutinntatt, ikke tar hensyn til søknadens innhold og derfor ikke kan tillegges vekt.

Det store oppgraderingsbehovet på Måndalen skole gjør at bygging av nytt skolebygg er et aktuelt alternativ uavhengig av kommunens eventuelle «trass» mot salg av eksisterende skolebygg. Vi synes likevel det er pussig hvis noen mener at å avvise enhver diskusjon om salg med en aktuell kjøper er en forsvarlig forvaltning av fellesskapets ressurser.

At kommunen skal gå aktivt inn for å motarbeide (og for Vågstrandas del – sabotere) sine egne innbyggere som jobber på dugnad for å skape en bedre framtid i sine egne nærmiljø, virker nesten absurd. Spesielt når kommunen selv ikke synes å ha økonomisk vilje/evne eller egne ambisjoner for skolenes innhold. Hvis folket på nordsida kommer til samme konklusjon som oss, vil vi støtte deres initiativ, på samme måte som Vågstranda og Innfjorden har støttet oss i Måndalen. Det er dette som er framtida for skolene i Rauma.

Vi tror at framsettinga av forslaget kan virke klargjørende og dermed positivt, ut fra en forventning om at politikerne vil innse konsekvensene av forslaget, og avvise det.

La oss heller finne gode løsninger sammen, er vårt budskap.

Med vennlig hilsen for arb.gruppa for Måndalen friskule

Knut Peder Voldset