Europa invaderes av muslimer. Over en million flyktninger kom til vårt kontinent i fjor. Alle fra regjering til politiske biskoper er enige om at noen av disse flyktningene skal bosettes og integreres også i det norske samfunnet. Skattepenger følger med fra staten til de kommunene som er villige til å motta innvandrere. Dette burde også være noe som Rauma bør benytte seg av for å skape videre utvikling i kommunen og øke folketallet.

Realskolebygget er nesten det eneste monumentale bygget som står igjen i Rauma etter okkupasjonstiden i 1940-årene. Bygget burde renoveres og det koster antagelig noen millioner kroner. Muligens må hele gulvet skiftes. Kommunen har bevilget over 3 millioner til Romsdalsmusets nye palass i Molde. Dette har ikke forårsaket noen negative kommentarer i lokalavisen, mens pengebruken på Åndalsnes kritiseres av enkelte. Realskolebygget ble tidligere foreslått som et okkupasjonsmuseum, men et slikt skal nå etableres i Grandkjelleren. Etter min mening bør Romsdalsmuseet i Molde ansette en mann i Rauma til å ordne dette. Romsdalsmuseet har jo en 30-40 ansatte i Molde, men ikke noen i Rauma.

T.C. Jevanord er en mann som har arbeidet mye med museumssaker i Rauma. Han har en lignende bakgrunn som snekker Solemdal som var grunnnlegger og tidligere ansatt som leder av Romsdalsmuseet. Jevanord kan være en mulig kandidat til en museumsjobb i Rauma.

Realskolebygget kan da isteden renoveres og rustes opp til en folkehøyskole. Dette er noe Rauma har ønsket å etablere tidligere. Bygget har fra tidligere 4 klasserom og internat, matsal, kjøkken og vaskerom. Mindreårige enslige mannlige asylsøkere er en gruppe som det er vanskelig å bosette i Norge. 30 unge gutter kunne være aktuelle å bosette på internatet i 15 rom. Jenter har tidligere bodd på tomannsrom her.

Selv gikk jeg et år på befalskole på Lutvann i Oslo i min ungdom. Da bodde vi tre gutter på hvert rom så dette burde være bra nok. Skolegang er jo i dag likestilt med arbeid for migranter. Dette opplegget er i tråd med det som er styresmaktenes ønsker, og penger følger med. Senere kunne migrantene gå over i videregående skole for deretter å integreres i kommunen.

Molde motarbeider alt i Rauma, så en må imøtese motstand. Motstand kan møtes med motstand. Vestnes kommune har ikke betalt en krone til nytt museumspalass i Molde. De orienterer seg nå mot Sunnmøre i protest mot Romsdalsmuseet. Rauma må sikkert også sloss om å få penger til drift av en folkehøyskole. For at innlegget ikke skal bli for langt fortsetter jeg med et innlegg som begrunner at Rauma fortjener å få opprustet Realskolebygget og dessuten å få tilskudd til drift av et okkupasjonsmuseum.

Lesjaskog, 17, mai 2016

Joakim Nedregård