Tirsdag 10. mai skal kommunestyret vurdere og forhåpentligvis vedta

a) antall godkjente plasser i Rabben barnehage

b) en intensjonsavtale mellom Læringsverkstedet og Rauma kommune om bygging av ny barnehage på Storm-tomta.

I Rabben har vi ventet lenge og er glade for at det endelig blir en avgjørelse i saka.

Siden 2013 har det vært en prekær mangel på barnehageplasser i Isfjorden. For å avhjelpe situasjonen, opprettet vi i august 2013 to midlertidige avdelinger: I Bedehuset for de minste og i Furulia for de største barna. Siden da har vi derfor driftet barnehage på flere steder i bygda. Alle forstår at dette har vært svært krevende både økonomisk og personalmessig, men lovnaden om nytt barnehagebygg har holdt motet oppe. Våre eiere har hele tida støttet oss og forsikret oss om at et nytt bygg vil bli realisert når kommunen gir klarsignal.

Litt om Læringsverkstedet.Randi og Hans Jakob Sundby er begge pedagoger og eiere av Læringsverkstedet (les mer på www.laringsverkstedet.no). De har begge et brennende engasjement for sitt grunnsyn om at barn er «verdens viktigste verdier». Sammen har de skapt en nasjonal barnehagekjede trygt forankret i kvalitet og i menneskelige verdier.

Både ansatte og foreldre i Rabben er svært godt tilfreds med å være en del av Læringsverkstedet. Svært gode tilbakemeldinger på våre årlige bruker -og medarbeiderundersøkelser viser også dette. Faglig påfyll, pedagogisk materiell, delekultur, leiker og utstyr og ikke minst økonomisk trygghet er viktig for oss. Med 9 pedagoger, 8 fagarbeidere og 5 under utdanning, samt 8–10 assistenter utgjør vi i Rabben ei brei og faglig dyktig personalgruppe. Hver dag jobber vi mot målet om å hjelpe hvert barn til å bli «den beste utgaven av seg sjøl».

De ansattes lønn, arbeidsvilkår og pensjon er ivaretatt gjennom PBL (Private barnehagers landsforbund) Lokal handlingsfrihet står sentralt i organisasjonen. Derfor kan vi videreføre vår identitet som i alle år har vært fokus på friluftsliv. Vi bruker nærmiljøet aktivt og tar barna med ut på tur så ofte vi kan. Uteplassene våre i skogen er godt tilrettelagt for aktive og utforskende barn.

Antall plasser.

I dag har vi 71 barn i Rabben Isfjorden. Vi ber om en godkjenning av 75 plasser. Dette vil tilsvare en 4-avdelings barnehage, slik vi har det i dag. Dette er også den minste enheten man kan bygge med tanke på økonomisk forsvarlighet. I tillegg til en eventuell opprusting og utviding av antall plasser i Leiktun, vil framtidas behov for barnehageplasser i Isfjorden da være dekt.

Tomt.

Både foreldrene og de ansatte i Rabben hadde en drøm om å bygge barnehage nærmere skogen, nært boligfeltet Pundet. Vi kjempet for denne plasseringa helt til formannskapet skulle gi sin innstilling. Men ny informasjon viser at dette er helt urealistisk å få til. Grunnforhold, atkomst og ikke minst usikkerhet i forbindelse med bandlagt areal gjør at dette ikke lenger er et alternativ. Vi legger derfor denne drømmen til side og går inn for bygging av barnehage på Storm-tomta.

Vi ser at denne tomta også har sine fordeler. Den er sentrumsnær, samtidig er det ikke langt å gå verken til skogen eller til Furulia. Samlokalisering med skole og idrettshall gir også mange fordeler. Det blir enkelt for foreldrene å levere og hente barna. Tomta er nesten byggeklar og ny barnehage kan være en realitet allerede til neste høst.

Læringsverkstedet har god erfaring med å bygge og levere komplette og funksjonelle bygg. I 2015 satte de opp 5 helt nye barnehager, spesielt tegnet og tilpasset lokale forhold. De er godt fornøyd med tomta og synes ikke at den er spesielt utfordrende. De er sikre på at her skal de klare å lage et godt barnehagemiljø. Plassering og utforming av bygget blir sjølsagt viktig med tanke på skjerming mot støy fra veg og mot vind fra vest.

Konklusjon.De ansatte i Rabben oppfordrer kommunestyret til å godta intensjonsavtalen mellom Læringsverkstedet og Rauma kommune for oppføring av et barnehagebygg med plass for inntil 75 barn på Storm-tomta.

For de ansatte i Rabben barnehage A/S

Renate Remen Næss, tillitsvalgt Utdanningsforbundet

Laila Remen Slemmen, tillitsvalgt Fagforbundet og verneombud

Heidi Heen Brovold, styrer i Rabben barnehage A/S