Hva har Vladimir Putin felles med Raumas ordfører Lars Olav Hustad; mulig at Putin er Høyremann. Men på et område er de ganske like: enten kjenner de ikke eller de gir blaffen i hvordan en mann som representerer, det være seg Russlands eller Raumas befolkning, skal oppføre seg. Putin erklærte at han ikke hadde noen interesse av Ukraina og dominerte plutselig svære områder. Hustad har, på vegne av kommunen, uttalt at ingen av alle de frierføttene han går på, fører oppover Romsdalen til Lesja. Og ordføreren er sårfødt nok fra før, han har en stund nå løpt rundt med det ene ekteskapstilbudet etter det andre langs de fleste fjorder og fjell i det indre fylket. Men ikke Lesja, det kunne han garantere. Lesjas navn stod ikke på ballkortet.

Bare noen få dager senere må det imidlertid ha skjedd noe en liten omvendelse;  og omvendelser er ikke ukjente i Romsdal. For nå sier han plutselig: «Personlig synes jeg Bjorli er attraktivt.» Bjorli er som kjent stedet der millionærene på Sunnmøre bruker tiden på å stirre opp på Rånåkollen. Nå har han plutselig forstått at «folk lengst vest i Lesja føler tilknytning mot Rauma og Åndalsnes, og synes interessen er veldig hyggelig.»

På en særdeles medfølende måte gir han uttrykk for at kommunale tjenester ikke varer for evig, spesielt ikke en skole. Dette vet Hustad er en ømt punkt på Lesjaskog, der barnetallet stadig synker.

Det er allerede nå ingen tvil om at Hustad har tatt en Putin; han har blandet seg borti noe en ordfører i en nabokommune ikke skal gjøre. Det er mildt sagt dårlig og uansvarlig håndverk. Men det er bare begynnelsen.

På Bjorli har et par «gründere» funnet ut at de vil få det så mye bedre i Rauma. Nede ved fjorden er det så mye mer kapital og tiltakslyst som ligger og venter på utspill fra Bjorli. Det ene av de to er en Høyrekvinne som heter Hanne Velure og er partifelle med Hustad. De to gründerne, og noen få til, finner nå på at de skal arbeide for et såkalt innbyggerinitiativ for å frigjøre både Bjorli, men kanskje også Lesjaskog og Lesjaverk fra den imperialistiske diktaturstaten Lesja. Dette gjør Velure noen uker før folkeavstemningen som utelukkende gjelder sammenslåing eller ei med Dovre; hun har hatt to år til å annonsere ideen.

Og nå haster det åpenbart. Allerede palmesøndag skal det holdes folkemøte på Bjorli. Og hvem er en av trekkplastrene? Nettopp, ordfører Hustad. Jeg går ut fra at i palmesøndagens tradisjon vil folk legge, om ikke palmeblader, så i hvert fall furukvister foran bilen.

Hva skal han si? Han er advart av egne representanter. Han sier selvsagt at han kommer av egen interesse. Hvor naiv har en ordfører lov å være; vel, det finnes ingen lov om det.

Alle vettuge folk vet at intiativet på Bjorli bare er skapt for å så uvennskap og spre forvirring. Dette har ordføreren i Rauma valgt å bidra til. Men kanskje har han som Putin forstått at det ligger penger  i frekkhetenes nådegave, for eksempel i form av eiendomsskatt.

Har ikke en av høyskolene i fylket kurs i politisk folkeskikk? Før Hustad begår flere blødmer.

For å omskrive en dikters ord: Ordfører, bliv ved din fjord.

Egil Ulateig

Les ordfører Lars Olav Hustads tilsvar til dette leserbrevet.