Det mangler penger og kommunen Rauma er kommet på ROBEK listen. Dette betyr at fylket må godkjenne alle finansielle disposisjoneri kommunen. Når krubben er tom bites hestene, heter det i et gammelt ordtak. Det har nå fremkommet påstander i kommunestyret om at det meste av kommunens penger blir brukt i sentrum, mens bygdene må greie seg med smuler fra de rikes bord.

Jeg hadde et debattinnlegg i avisen om dette der jeg påstår at dette ikke er tilfelle. Torbjørn Bruaset (TB) påviser unøyakigheter i sitt tilsvar i avisa av 30 januar, noe jeg meget godt tåler og aksepterer.

Først må jeg få lov til å si at TB ikke må nedvurdere sin egen rolle i Rauma. Han er ikke en hvem som helst. Som tidligere ordfører har han sent og tidlig talt Raumas sak i og utenfor kommunen. Jeg er en som av de som beundrer og respekterer han for denne innsatsen. Jeg takker også for de statistikkopplysningene han gir og jeg er stort sett enig i hans betraktninger, For eksempel bør en se på pengebruken i kommunen over en tiårsperiode før en trekker konklusjoner. At det innbetales mer i kommuneskatt per skatteyter i Måndalen enn på Åndalsnes er ikke noe nytt. På Åndalsnes blir det sagt at det er i Måndalen pengene finnes. Åndalsnes kommer imidlertid på en god andreplass med mange flere skatteytere.

Jeg påsto videre at Åndalsnes og Isfjorden hadde 70 % av innbyggerne i Rauma, mens TB påstår at det bare er 62%. Dette er ikke store differansen og det avhenger av hvor en trekker grensene for Åndalsnes. Jeg mener at en kan legge flere steder rundt Åndalsnes inn i byen, noe som vil øke innbyggertallet til over de cirka 2100 som TB opererer med. Han bruker imidlertid tall fra skatteetaten og det bøyer jeg meg for.

Jeg påsto videre at det er flere ting som må hensyntas når en vurderer investeringene i sentrum. Eiendomskatt, kommunale avgifter, bidrag fra stat og fylke, Rauma Energi sine innbetalinger, konsesjonsavgifter fra Grytten Kraftverk, private givere osv. Dette kommer da i tillegg til innbetalt kommuneskatt. Jeg påstår fortsatt at investeringene i sentrum og i Isfjorden er rimelige ut fra dette.

I min artikkel tillot jeg meg å si at Åndalsnes for en stor del er bygget opp av folk fra bygdene. Fra gammelt av er kjente navn Staurset, Kolflåth, Mork og Veøy eksempler på dette. Nye navn er Plasto og Wenaas. Kulturhuset på Åndalsnes er reist med tilskudd fra Wenaas. Lars Wenaas er dessuten ny sponsor til det helsehuset som er planlagt i sentrum. Wenås er en investor på nasjonalt nivå og dersom dette går bra og raskt kan det muligens åpne seg investeringsmuligheter også i andre kommuner fordi de fleste kommuner mangler penger.

Rauma kan da gi noe tilbake.Jeg vet ikke hva TB mener om disse tingene?

Mener han at Måndalen får for lite tilskudd fra Rauma til dekning av barnehage, skole, idrettsanlegg, kirke med mer? Mener han at Åndalsnes får for store bevilgninger? I et annet innlegg støtter TB handel i egen kommune. Dette gjør også jeg. Jeg har kjørt flere turer fra Lesjaskog til Gjerde i Innfjorden for å kjøpe redskap. Her treffer jeg dessuten kunder fra hele regionen. Når vår familie driver kroppsarbeid, kler vi oss med stolthet i arbeidstøy, og delvis sportklær, med merket W (Wenaas) på brystet.

Joakim Nedregård.