På Forbundstinget den 27. – 28. februar vil det bli lagt fram forslag om endringer i seriesystemet for Menn som vil medføre betydelige endringer for lagene i kretsen vår.

Dersom vi legger enkelte innlegg og kommentarer i noen aviser til grunn, så kan det se ut som om de fleste lagene rykker ned i divisjonene og det forstår vi godt kan oppfattes som veldig negativt. Vi ønsker derfor å klargjøre litt hva endringene egentlig får å bety for våre klubber og lag.Bakgrunnen for endringen er basert på flere forhold, bla. at det er for stort nedrykk fra OBOS-ligaen og at kvaliteten i dagens Post Nord liga (2. divisjon) er for ujevn.

I tillegg er det stor misnøye i enkelte klubber når det gjelder 3. divisjon. Her har lag trukket seg hvert år siden 2011 (da antall avdelinger i 3. divisjon ble halvert) med bakgrunn i alt for dyre og ikke minst, alt for lange og tidkrevende reiser. Både NFF sentralt og fotballkretsene har vært veldig tydelige på at kostnadene og reisebelastningen i dagens 3. divisjon må reduseres.

Det har vært flere runder med høringer og de fleste høringsinstanser går inn for det såkalte 1+1+2+6+18 - forslaget som blir fremlagt på forbundstinget. Forslaget går ut på at det fortsatt skal være en Tippeliga (0-divisjon) med 16 lag og en OBOS-liga (1.divisjon) med 16 lag, men her reduseres antall lag som rykker direkte ned fra 4 til 2. De store endringene starter fra Post Nord ligaen (2. divisjon) som i dag består av 4 avdelinger a 14 lag (56 lag). Post Nord ligaen (2. divisjon) skal ihht. forslaget bestå av 2 avdelinger a 14 lag (28 lag) for å spisse den sportslige kvaliteten mens et nytt nivå, Regionligaen (3. divisjon) skal bestå av 6 avdelinger a 14 lag (84 lag). Kretsligaen (4. divisjon) vil bestå av 18 avdelinger, 15 med 14 lag i hver (i Sør-Norge) og 3 med 12 lag i hver (i Nord-Norge). Kretsligaen vil for vår del bli en ren fylkesserie, dvs. at den skal bestå av lag kun fra Møre og Romsdal. 5.divisjon som stort sett tilsvarer dagens 4.divisjon, vil derfor bli det høyeste nivået på herresiden der lag kun fra Nordmøre og Romsdal deltar, mao. en ren kretsserie. Situasjonen i 2016 er at vi har MFK i Tippeligaen (0.divisjon), KBK i OBOS-ligaen (1.divisjon), MFK 2 i Post Nord ligaen (2.divisjon) og KFK, Surnadal og Træff i 3. divisjon.

Øvrige lag spiller i rene kretsserier i 4., 5. og 6. divisjon.Dersom forslaget om nytt seriesystem ikke vedtas, vil vinneren av 3. divisjon rykke opp i Post Nord ligaen (2. divisjon) i 2017 og det kan selvsagt godt være ett av våre 3 lag. Hvis så skjer og MFK 2 ikke rykker ned, vil vi ha 2 lag i Post Nord ligaen i 2017. Hvis vinneren av 3. divisjon ikke kommer fra vår krets og MFK 2 rykker ned, vil vi ikke ha lag i 2. divisjon i 2017, selvsagt forutsatt at KBK ikke rykker ned. Det vil jo bla. redusere muligheten for flere av våre unge talenter til å få en god sportslig arena å utvikle seg på.Dersom forslaget blir vedtatt, så vil MFK 2 gå inn i den nye Post Nord ligaen dersom de ender på plassene 1- 7 eller inn i Regionligaen (den nye 3.divisjon) dersom de ender på plassene 8 – 14. I tillegg vil både KFK, Surnadal og Træff kunne gå inn i Regionligaen dersom de blir blant de 4 (5) beste i 3. divisjon i år. Kommer de på plassene fra 5 (6)-14, så vil de gå inn i Kretsligaen (den nye 4.divisjon). Vi kan mao. oppleve at vi i beste fall kan få hele 4 lag i Regionligaen som består av de 28 dårligst plasserte lagene i dagens 2. divisjon + de 56 beste lagene fra dagens 3. divisjon. Det vil mao. si at lagene som kommer opp fra 3. divisjon vil få en langt bedre arena sportslig sett enn i dagens 3.divisjon.

Dersom ett eller flere av våre tre lag i 3. divisjon ikke går inn i Regionligaen, så vil de uansett bli værende i Kretsligaen (den nye 4.divisjon) som blir en ren fylkesserie og svært nær dagens 3. divisjon rent sportslig. Fordelen er at nå blir det slutt på lange reiser til Sogn og Fjordane og til Trøndelag noe de aller fleste synes har vært en stor belastning og som er en av de viktigste grunnene til forslaget. Fra 5. divisjon (som stort sett tilsvarer dagens 4. divisjon) og nedover vil det bli rene kretsserier og det vil helt sikkert bli en diskusjon lokalt i kretsen hvordan vi skal organisereoss, men den diskusjonen må vi komme tilbake til dersom forslaget blir vedtatt på Forbundstinget. Blir forslaget vedtatt, må kretsen i samarbeid med klubbene bli enige om hvor mange divisjoner og/eller avdelinger vi skal ha fra 6.divisjon og nedover og om konsekvensene for lagene fra dagens 4. divisjon og nedover i overgangsåret 2016/2017.Legger vi sportslige føringer til grunn, så vil ingen lag rykker ned, tvert imot vil flere lag få delta i serier med høyere sportslig nivå enn i dag. At benevnelsen 3.divisjon blir til 4. divisjon osv. nedover er av underordnet betydning da det først og fremst er det sportslige nivået som er viktig.

I tillegg kan det bli enklere å legge opp til enda kortere reiser for lagene på nederste nivå, noe vi av erfaring vet blir veldig godt mottatt.

Med vennlig hilsen

Erik Hals, seniorrådgiver

Nordmøre og Romsdal fotballkrets