Det var med glede og forventning jeg så at Arne Hop hadde svart på mitt innlegg der jeg spurte etter svar på om de etiske retningslinjene i kommunen vår hadde blitt tatt hensyn til i dagene etter valget.

Vi som er valgte av folket har et ansvar for å være ærlige og rettvise i det vi foretar oss – vi skal tross alt forvalte store pengebeløp, ha ansvar for arbeidsplasser og ta beslutninger som berører tusenvis av menneskers hverdag.

Men jeg fikk jo ikke noe svar - bare et spørsmål om vi var så mye bedre selv, og om Aps førstekandidat hadde så rent mel i posen. Videre om jeg hadde oversikt over intern informasjon fra Ap.

Jeg tror nok Aps førstekandidat Per Vidar Kjølmoen kan svare for seg selv på disse spørsmålene Arne Hop stiller, men det har jo allerede Gunvor Flaterudhagen gjort. Hun er leder for Ap i Rauma, i tillegg til at hun er medlem i forhandlingsutvalget. Svaret sto å lese i Åndalsnes Avis datert 15.09.15 med overskrift «Vi er bevisst blitt ført bak lyset.» I en pressemelding kommer det fram at Aps førstekandidat har fulgt de beslutninger som er fattet av medlemsmøtet i Ap i Rauma, og at han har partiets fulle støtte. Videre beskriver hun den 29.09.15 under overskriften «Siste innlegg om valget», enda mer detaljert hvordan kandidater på lista hadde mulighet til å trekke seg hvis de ikke var enige i det som ble vedtatt. Ingen trekte seg, og ifølge ovenfornevnte avisskriverier bekreftet Nauste skriftlig at hun ville følge forhandlingsutvalgets avgjørelser.

I og med at Sp, Sv og Ap har annonsert vårt samarbeid tidlig i valgkampen, har forhandlingsutvalgene hatt flere møter der vi åpent har diskutert forskjellig som har kommet opp. Forholdet partiene imellom har vært preget av gjensidig repekt, åpenhet og vilje til å komme fram til løsninger som har kommet alle partiene til gode. Slik har vi også fått vite om tilbud som har kommet fra andre kanter – ganske så rause sådanne. Jeg må si det er ganske flott å få tilbud om bortimot 20 verv i kommunale råd og selskaper, i bytte mot ordførervervet! Dette er jo det som blir kalt hestehandel, noe som er vanlig i politikken. Men det har ikke bare følger for personene som får disse vervene, men også for kommuneøkonomien. Hvis f.eks. varaordførervervet skulle blitt øket fra 10 % som nå, til 40 % av ordførers godtgjørelse, ville personen som fikk vervet som varaordfører altså tjene 360.000 kommunale kroner! Da kommer man langt i forhold til en hjelpepleier eller en assistent til en elev med lærevansker! Til sammenligning har Molde varaordfører med 50 % godtgjøring, en by på 26.000 innbyggere. Det vil for meg være vanskelig å forsvare å øke godtgjørelsen til oss selv som politikere når den økonomiske situasjonen er som den er i Rauma.

Vi i Sp, Ap og Sv synes faktisk at vi har handlet i tråd med de etiske retningslinjene i valgkampen og i tiden etterpå. Vi gikk ut med et samarbeidsprosjekt basert på felles politiske saker vi var enige om å arbeide for dersom vi skulle få flertall. Det eneste vervet vi hadde avtale om, var ordførervervet, som skulle gå til partiet som fikk flest mandater i kommunestyret. Vi fikk til slutt flertall for vårt prosjekt, og i etterkant har vi forhandlet om posisjoner basert på valgresultatet.

Personlig synes jeg at det er det som er mest etisk riktig.

Så må jeg vel bare vente litt til på svar på mine spørsmål.

Hilsen Magnhild Vik, Senterpartiet