Fredag kveld, en rask tur innom Facebook mens kveldskaffen trakk, kom jeg over oppropet «Nei til valgsvik i Rauma kommune». Forfatteren av oppropet gjør seg til talsmann for alle med stemmerett i Rauma som ikke stemte Høyre ved kommunevalget. Hun har funnet ut at jeg føler meg sveket, hvordan hun har funnet ut av det er for meg en gåte.

Jeg blir oppfordret til å signere oppropet, men jeg ser raskt at dette er noe jeg ikke kan vedstå meg. Oppropet bærer preg av føleri, hersketeknikk og meningsytringer som forfatteren tillegger en stor gruppe mennesker uten å vise til et faktagrunnlag. Oppropet forteller hva vi føler, men følelser er ikke et argument for å klage på valgresultatet. I oppropet brukes en hersketeknikk der man påfører en person skyld og skam.

Innholdet i oppropet fortsetter trenden fra tidligere avisinnlegg der kun et selektivt utvalg av informasjon er tatt med. En person beskyldes for løgn og svik uten at andre involverte gås etter i sømmene, og alle muligheter er belyst. Det insinueres at en politiker rokker ved hele valgresultatet. Selv om denne personen uheldigvis er kommet i vippeposisjon i forhold til ordførervalget, så er det også et resultat av hvordan andre politikere har spilt sine kort.

Forfatteren viser til valgdeltakelsen, og at færre trolig vil stemme om 4 år. Det samme var uttalt etter valget i 2011, og da var valgdeltakelsen lavere enn i inneværende år. Jeg håper og tror at Rauma sin befolkning gjennomskuer dette som et utbrudd av frustrasjon, og ikke signerer på et opprop som bruker hersketeknikker som langt på vei er sjikane rettet mot en enkeltperson.

Åndalsnes 3. oktober 2015

Hilde Mjelva