Det er mer på tross av enn på grunn av at det har blitt fostret til dels store skiløpere i Rauma. Nylig har Stian Pedersen deltatt i OL og det samme har Håvard Bjerkeli tidligere gjort. I årevis har en rekke andre skiløpere, spesielt fra skibygda Isfjorden, gjort det godt i aldersbestemte klasser, før de har gitt seg i ganske ung alder. Å bli en god skiløper i Rauma, har på ingen måte vært lett.

At det endelig kan se ut til at det blir penger til ei lysløype på Stormyra i Isfjorden, blir nesten som å ta gull på heimebane. Ikke først og fremst fordi vi skal utvikle flere toppidrettsutøvere, men fordi det skapes et lavterskeltilbud for folk flest. Et moderne skianlegg finnes i dag i de fleste kommuner, men ikke i Rauma.

For mens Norge vinner OL i Sør-Korea, så skjer en annen og parallell utvikling her til lands. Helsekostnadene øker kraftig og mye skyldes mangel på fysisk aktivitet. Ifølge Statistisk sentralbyrå kostet helseproblemer over 60.000 kroner per innbygger i 2016. Vi blitt et inaktivt og stillesittende folk. Å sitte stille tar i dag livet av flere mennesker enn mange andre livstruende sjukdommer og mangedobbelt flere enn det vi ofte leser om som ulykker i trafikken.

Rauma, som mange andre kommuner, vil kunne vinne medalje på heimebane, ved å legge til rette for at folk han holde seg mer friske. Å løpe, å gå på ski eller å sykle, er en svært viktig del av dette helsefremmende arbeidet. Alle vet at det er billigere å forebygge enn å reparere helse og Staten bør hjelpe kommunene i langt større grad i det forebyggende arbeidet enn det vi ser i dag. Vista Analyse har beregnet at ti minutt med økt aktivitetsnivå daglig i befolkningen, vil kunne gi en gevinst på 80 milliarder kroner i året.

Nordveggen hadde tidligere ansvaret for et lokal turmålskonkurranse. Et lavterskeltilbud som fikk en enorm tilslutning og som nådde store grupper av befolkningen. I et folkehelseperspektiv er det direkte tragisk at våre lokale politikere ikke nå viser vilje til å bruke penger på et helsetilbud som krever ytterst små investeringer.

Det er i dag ansvarsløst ikke å ta de store folkehelseutfordringene på alvor. Å legge til rette for fysisk aktivitet er å ta utfordringene på alvor. Et moderne samfunn krever en økende grad av tilrettelegging, i form av for eksempel et moderne skianlegg til bruk også i den vintermørke delen av døgnet. Å investere i et aktiv friluftsliv, viser seg ofte å være blant en kommunes aller mest lønnsomme investeringer.