Kommunen har plikt til å gi elvene så mye svømmeundervisning i grunnskolen, at de lærer å svømme i løpet av barnetrinnet. Det er den viktigste grunnen til at Rauma trenger en svømmehall.

Kommunens eneste svømmehall ligger i det samfunnshuset på Åndalsnes, som ble bygd i 1964. Ifølge rådmann Toril Hovdenak er det krevende for kommunen å holde det ved like. Et eksempel på det så vi tidligere i år da svømmebassenget var stengt i flere uker fordi det tok tid å skaffe reservedeler til anlegget.

At politikerne nå har bedt rådmannen starte en utredning om nybygg eller å oppgradere svømmeanlegget, er derfor helt på sin plass. Vi må sørge for at barna har muligheter til å lære seg å svømme – vi bor tross alt i en kommune med mye vann rundt oss. Et svømmebasseng er også viktig for folkehelsa. Og vi er heller ikke i tvil om at et slikt anlegg også vil gjøre kommunen mer attraktiv; det bidrar til økt trivsel.

Men det er en tung investering kommunen står foran. Norconsult har regnet på at det vil koste rundt 31 millioner kroner å oppgradere dagens bygg og svømmebasseng, noe rådmannen mener ikke er formålstjenlig, blant annet på grunn av planløsningen. Alternativet er å rive det gamle og å bygge nytt basseng i samme størrelse – eller å bygge et større badeanlegg.

Flere kommuner har bygd større badeanlegg – en prislapp på 60–70 millioner kroner er da ikke uvanlig. Anleggene er som skapt for trivselen, folkehelsa og for barnas svømmeopplæring, men meget utfordrende driftsmessig. Nye badeland er nesten uten unntak store tapssluk for kommunene.

Vi kan ikke se at Rauma kommune har råd til en badelands-/folkebadinvestering, i alle fall ikke alene. Skal man klare det, er det nødvendig – slik kommunestyret vedtok – å se på muligheten for et samarbeid med privat næringsliv. Prinsipielt er vi skeptisk til at man så tidlig peker på en konkret aktør, men vi forutsetter at det ikke er mer gjensidig forpliktende enn at partene innleder samtaler.