Mennesker som legger ned mye tid og krefter for å hjelpe og pleie sjuke familiemedlemmer og pleietrengende foreldre, gjør en beundringsverdig jobb. Innsatsen er avgjørende for at dem som trenger det skal få den hjelpen de har krav på og fortjener.

Lørdag hadde Åndalsnes Avis en reportasje om Tony André Husøy, som flyttet heim til Veblungsnes for at han hans sjuke mor skal kunne bo heime så lenge som mulig. Med beslutningen om å vende nesa heim, sa han også fra seg videre jobbkarriere.

Tony André forklarer hvorfor han tok valget: – Hun stelte for pappa som var sjuk i mange år før han døde i 2007. Han bodde på institusjon de siste åra og jeg ville ikke at mor skulle lide samme skjebne. Hun fortjener å få kunne bo heime, sier han. Solveig Husøy (86) får ikke takket sønnen nok: – Han er unik. Den kjekkeste av alle. Han er noe for seg sjøl. Jeg er så heldig.

Det er ikke bare Solveig som skal være takknemlig. Det offentlige omsorgsapparatet ville trolig brutt sammen uten personer som Tony André og alle andre som trår til og mer eller mindre frivillig påtar seg omsorgsarbeid for familiemedlemmer. For det er et faktum at det offentlige forventer mer og mer privat omsorg i åra framover. Og slik er det også i vår kommune: Når det nye Rauma helsehus står ferdig i mars, legges det opp til at man skal bo heime så lenge som mulig – institusjonsplasser er forbeholdt de sykeste og som trenger det aller mest.

Med forventninger om mer privat omsorg, må det også følge velfungerende og rettferdige støtteordninger med. Sjøl om ingen har en lovfestet rett til omsorgsstønad, har kommunen plikt å tilby ordningen. I Rauma er omsorgslønn en del av omsorgstrappa, og for ordens skyld: Tony André Husøy får litt omsorgslønn for å stelle sin mor.

Men omsorgslønn-ordningen må stadig revideres og forbedres. Når det offentlige forventer at flere skal velge privat omsorg, må forholdet mellom kompensasjon og hva det offentlige sparer utliknes. Sagt med andre ord: Det må legges mer penger på bordet. For at det offentlige skal håndtere en voksende eldrebølge, må privat omsorg verdsettes mer enn det gjøres i dag.