Rune M. Torgeirson har lagt ned en enorm egeninnsats for å få bygd skonnerten «Ideal».
(Foto: Ellinor Rørvik Lothe)

Rune M. Torgeirson har lagt ned en enorm egeninnsats for å få bygd skonnerten «Ideal». Foto: Ellinor Rørvik Lothe

Leder tirsdag 12. september 2017

«Ideal»-historien må inn i skolene

"Dette er en skatt for hele kystfylket Møre og Romsdal."

Skonnerten «Ideal» var mandag for første gang på Åndalsnes. Vi håper det blir mange flere besøk, og at Rune M. Torgeirson får muligheten til å ta med seg barn og unge fra Rauma på Norges største seilende trefartøy. Vi trenger «Ideal» for å ta vare på og føre videre våre kulturhistoriske tradisjoner, men det fordrer at skipet også brukes.

Det er en imponerende historie bak skonnerten «Ideal», som paret Kari Moe Sundli og Rune M. Torgeirson har stått i spissen for å bygge. Deres store drøm har vært å lage en kopi av skonnerten «Ideal», som ble bygd på Skaalurens Skibsbyggeri i 1903, og gikk med saltfisk og klippfisk på Newfoundland, Brasil, Portugal og Spania. Skipet er 120 fot langt med tre master. Og som drømt, så gjort: I Vågen i Kristiansund har en gjeng idealister, med Sundli og Torgeirson som drivkrefter, brukt år på å strekke kjøl, bygd skrog, innredet, snekret interiøret – kort sagt; bygd hele båten sjøl. For eksempel har Torgeirson sjøl felt og saget tømmeret som er brukt til seilskipet.

Mens arbeidet har pågått, har det vært åpent for publikum å se på det imponerende håndverket. Trafikken i Vågen var så stor under byggingen, at båten ble en turistattraksjon i byen. Og Torgeirson har villig og livlig tatt imot gjester og fortalt om den utrettelige jobben som er lagt ned. Det er umulig å ikke bli imponert over tålmodigheten, innsatsen og entusiasmen.

«Vi har som målsetning å gi et godt og levende bidrag til alle maritimt interesserte i byen og distriktet. Vi har et stort ønske om å videreføre Kristiansunds maritime historie. Skonnerten «Ideal» vil bli en stolt representant for sjøfartsbyen Kristiansund», framgår det av Skonnert «Ideal»s nettsider.

Når «Ideal» begynner å nærme seg ferdigstillelse, er det en drøm som er i ferd med å gå i oppfyllelse. Ett år til med arbeid, så er den klar til å gå som skoleskip og kulturformidler. For barn og ungdom er en seiltur med «Ideal» en unik mulighet til å lære seg maritim kultur, historie, geografi og naturkunnskap – og til å se at det er mulig å gjennomføre noe man virkelig tror på. Vi håper kommuner i hele fylket bruker «Ideal». Dette er en skatt for hele kystfylket Møre og Romsdal.

Mer å lese på Åndalsnes Avis:

Vi trenger «Ideal» for å ta vare på og føre videre våre kulturhistoriske tradisjoner.

Siste nyheter

Leder lørdag 23. september 2017:

Konsekvensen av jordmormangelen

"Oppfølgingen av gravide i Rauma er for tida ikke tilfredsstillende."

Leder torsdag 21. september 2017:

Lokal kvalitet selger

"Rauma kulturhus må ha et program bestående av både publikumsmagneter og lokalproduserte show, i en gjennomtenkt miks."

Leder tirsdag 19. september 2017:

Det skal koste å bruke via ferrataen

Leder lørdag 16. september 2017:

Gummikulene er et alvorlig problem

"Forurensingen er så alvorlig, at det må tas betydelige grep nasjonalt for å hindre at farlige stoffer havner i naturen."

Leder torsdag 14. september

Tøffere jobb for Erna de neste fire åra

For flertallet er skjørt. Meget skjørt.

– Har tro på sentrum

Kjøpte forretningsgård på Åndalsnes.

Snart rekkverk

Kommunen lover at det snart kommer rekkverk på Vøra.

Se martnabildene

Herlig høstvær for martnan lørdag.

Fikk teste klatreferdighetene

Lørdag var det åpen dag hos Åndalsnes brannstasjon.

Satser på grønn vekst

Nordveggen starter opp nytt prosjekt.

Amerikansk pizzakonsept på Øran

- Pizza er mye mer enn bare pizza. Ikke er den bare italiensk heller, sier Mihai Spoiala.

Tatt godt imot under Sykkel-VM

Tormod Lien fikk sitt første møte med parkometer i Bergen.

Fant uvanlig larve i Eidsbygda

Eidsbygda barnehage fant en larve som man ikke ser så ofte i vårt område.

På ferie med Irma

13 raumaværinger reiste i slutten av august, glad og fornøyd på ferie til Cuba. At det var midt i «Hurricane Season» tenkte de ikke så mye på.

Leder lørdag 23. september 2017:

Konsekvensen av jordmormangelen

"Oppfølgingen er for tida ikke tilfredsstillende."