Mens grasrota i Norges idrettsforbund (NIF) har stekt vafler og jobbet dugnad for å få penger nok til drifta, har idrettstopper latt pengene og alkoholen flyte. Når lederne vil holde slikt skjult, får det konsekvenser for tilliten. Skal den gjenreises, må toppene i NIF og særforbundene praktisere full åpenhet.

Idrettsforbundet har vært kritisert fra flere hold for manglende åpenhet. Presset om åpenhet, førte til at NIF offentliggjorde sine regnskaper. Vi konstaterer med tilfredshet at styret i Norges idrettsforbund nylig vedtok å åpne for innsyn helt ned på kvitteringsnivå. Det skjer etter et stort og langvarig mediepress, først og fremst i regi av VG, som fortjener anerkjennelse for jobben mediehuset har gjort for å påpeke manglende åpenhet og avsløre idrettslederes sløsing. Og det er avisa som skal ha æren for at idretten nå åpnes mer.

Selvfølgelig burde det være åpenhet i idretten, og argumentene er mange: Idretten «eies» av folket, den får 684 millioner kroner årlig i tilskudd fra Staten og den bygger på sunne verdier og skal være en verdiskaper. Da knaker det i sammenføyningene når tilliten vi har til idrettslederne brytes. Vi leser NIFs aktivitetsverdier under punktet ærlighet, der det står «Ærlighet innebærer å følge vedtatte regler, opptre redelig og verdig i alle situasjoner.» Dette punktet burde også vært en naturlig del av organisasjonsverdiene i NIF, men er det ikke.

Det som gjør at vi, tross idrettstoppenes lovnader om innsyn, fortsatt ikke tror at vi får se alt, er at de over år har vist sviktende dømmekraft. Til tross for langvarig krav om åpenhet, har idrettstoppene valgt å holde tilbake både regnskaper og opplysninger om sin virksomhet. De har gitt offentligheten litt, men har skjønt at det ville sette idretten i et dårlig lys om de ga alt. Kanskje skjønte de at det ville reises spørsmål om det er riktig at folk på grasrotnivå skal måtte steike vafler mens toppene bruker store summer på middager og alkohol.

Måten idrettslederne har opptrådt på bygger ikke tillit; det er heller en oppskrift på hvordan den brytes ned. Her må det en kraftig kursendring til.