Rauma kommune er endelig ute av den forhatte Robek-lista. Det er greit å slippe å ha Fylkesmannen på skuldra, et embete som i bestemte tilfeller kan overprøve lokale vedtak. Nå kan lokalpolitikerne både prioritere og bestemme sjøl. Det er en styrke for Rauma.

Robek er et register over kommuner og fylkeskommuner som er i økonomisk ubalanse. Kommunene i registeret må ha godkjenning fra Kommunaldepartementet hvis de vil låne penger, og budsjettvedtak blir kontrollert.

Det var høsten 2015 at Rauma kommune noe oppsiktsvekkende havnet i registeret. Ikke fordi den økonomiske situasjonen i kommunen ikke var krevende, men fordi årsaka var en teknikalitet. Inndekning av underskuddet for 2013 var ikke gjort etter boka, og da ble Rauma satt under statlig kontroll. Rådmannen kalte det et «Robek light», mens assisterende fylkesmann Rigmor Brøste nylig arrestert rådmannen for ordbruken: Enten så er man inne, eller så er man ute. Det finnes ikke noen mellomting.

Rauma har også tidligere vært en Robek-kommune, og har siden registeret ble etablert i 2001 vært sju år under statlig kontroll. Det er sju år for mye, for det er et hinder for samfunnsutviklingen at man ikke kan være herre i eget hus. Det er et sunnhetstegn og bra for omdømmet at kommunen driftes forsvarlig.

Når kommunen nå er ute av registeret, er det godt å se at ansatte i kommunen får anerkjennelse av politikerne for at vi er tilbake i normalsituasjonen. Det er ingen tvil om at et Rauma på sparebluss har tæret på mange av dem som jobber med barn, eldre og sjuke. De fortjener skryt for jobben de har gjort gjennom de siste åra.

Det er også på sin plass å minne om at det ikke er grunn til høg sigarføring framover. Kommunen trenger å bygge opp disposisjonsfondet, som er sparekontoen. Det er nødvendig å ha noe i bakhånd ved uforutsette hendelser.