Blir 2017 året da det «tar av» på Romsdalseggen? Med ny merking av ruta og et prøveprosjekt med fjellvakter, er Romsdal Reiseliv og Handel (RRH) og Molde og Romsdals turistforening forberedt på mer folk i fjellet enn tidligere år.

Fredag er tursesongen i gang for fullt med busstransport til Vengedalen. Går det slik mange tror, blir det enda flere turister i år enn i fjor. I 2016 ble det talt 21.305 personer over Romsdalseggen – en økning på vel 6.000 personer, som utgjør 42 prosent. Bli ikke overrasket om vi i år når 30.000 turgåere over Romsdalseggen, som i tilfelle er 41 prosent økning fra 2016. For fjellturer er «in» som aldri før, norgesferie det samme og Romsdalseggen er på alles lepper.

Det er flere opplevelsesdestinasjoner i Norge som har enorm vekst. På Trolltunga var det i fjor 85.000 mennesker som forsøkte seg på den 22 kilometer lange og tidvis svært bratte turen. I år anslår man at mellom 100.000 og 150.000 mennesker vil gå ruta.

Besøksveksten har sin pris. Så langt i år har Røde Kors hatt tre ganger så mange redningsaksjoner fra Trolltunga som på samme tid i fjor. På Romsdalseggen har det allerede vært én redningsaksjon, der et ungt par fra Singapore måtte hjelpes ned fra fjellet. Det er grunn til å tro at med besøksveksten, vil Rauma Røde Kors i år få langt flere redningsoppdrag enn i fjor.

Vi er spente på hva bedre merking og fjellvakter har å si for sikkerheten i fjellet. Vi registrerer at RRH er ærlig og tydelig i beskrivelsen av turen over eggen, og det håper vi vil ha en god effekt. Fra nettsida leser vi: «Små barn under skolealder frarådes å bli tatt med på turen». « ... en bratt og til tider gjørmete nedstigning som for mange blir den mest krevende strekningen». «Man legger ikke ut på tur om tåken er tett, hvis det er regn og kraftig vind, eller hvis det er meldt tordenvær.»

RRH skal ha ros for å være direkte om hva som venter gående som vil gå den spektakulære turen. For det er ingen grunn til å «overselge» Romsdalseggen. Det blir rekord i år også.