Bør det gis tillatelser til å stenge veger og til å bryte fartsgrensene, når hensikten er filminnspilling? Spørsmålet er aktualisert etter at et filmteam fra britiske BBC i forrige uke var i Romsdal for å gjøre opptak til bilprogrammet Top Gear. BBC-teamet hadde fått lov til å «overskride stedlige fartsgrenser opp mot maksimalt 140 km/t på nærmere angitte strekninger, tidspunkter og vilkår», for å sitere politiet.

Det viser seg nå at et kjøretøy har kjørt i over 200 km/t gjennom Atlanterhavstunnelen, som var utlånt til BBC onsdag. Også på Atlanterhavsvegen er det målt hastigheter langt over 140 km/t, ifølge politiet. Hvem som kjørte så fort, om det skjedde mens tunnelen og vegen var periodevis stengt, og om det har en sammenheng med innspillingene, er foreløpig ikke avklart. Det skal politiet etterforske.

Det er Statens vegvesen som låner ut vegene og tunnelene. Og det er politiet som gir tillatelser til å bryte fartsgrenser.

Hastighet på over 200 km/t i en tunnel er selvfølgelig helt uakseptabelt. Resultatet kan bli tap av menneskeliv og skader i tunnelen, som fører til langvarig stenging. Da kan slikt også få store samfunnsmessige konsekvenser.

BBC og Top Gear er ikke alene om å bruke vegene våre til filmopptak. Det er laget et ukjent antall reklamefilmer fra vårt område, særlig fra Atlanterhavsvegen og Trollstigen. Filmteam får gjerne tillatelse til å stenge vegene i korte perioder for å filme.

For reiselivsnæringen er filmproduksjonene gull verdt. Ikke bare er det gratis reklame for vårt område; BBC når ei målgruppe som reiselivsbransjen sliter med å få fram budskapet til. Med så mye som står på spill, er det sjølsagt også vanskelig å skulle avvise et spørsmål om å bryte fartsgrensene.

Nå er det viktig at politiet kommer til bunns i hvem som kjørte for fort. Og det må sendes et tydelig signal fra påtalemakta at vi ikke aksepterer helt ville hastigheter på våre veger – uansett hvem som kjører bilene.