Politiet vurderer å legge ned passtjenesten ved en rekke lensmannskontor i fylket, deriblant Rauma, og la Molde eller Ålesund overta.Det er en feilslått tanke som svekker det lokale offentlige tjenestetilbudet. Her må politikerne engasjere seg og si klart fra at dette finner vi oss ikke i.

Det var i torsdagens avis at driftsenhetsleder for politiet i Romsdal, Per Karstein Røv, kunne fortelle at det i politiet vurderes å redusere antallet lensmannskontor som skal ha passautomat. – Det kan være at passtjenesten forsvinner fra Rauma, men da vil det være slik at om folk må reise langt til for eksempel Molde eller Ålesund, så skal det være åpningstider som gjør at det er mulig, sa Røv til Åndalsnes Avis. Saka ligger nå hos Politidirektoratet for avgjørelse.

Det har gjennom åra vært en styrke for små samfunn at publikum har fått utstedt pass ved lokale lensmannskontor. Når innbyggerne i distriktet som i Rauma har hatt dette tilbudet, har folk sluppet å reise til en av byene for å søke om pass eller nødpass. Det har vært både bekvemt og tidsbesparende – og en selvfølge at også et slikt tilbud skal finnes utenfor byene.

Men for lokalt politi har passarbeid vært meget ressurskrevende og gått ut over annet politiarbeid. Ved Rauma lensmannskontor har åpningstida måttet reduseres for å kunne prioritere annet politiarbeid.

Isolert sett er bortfall av passtjenesten ved det lokale lensmannskontoret ikke et alvorlig inngrep. Men det er grunn til å understreke at politiet i Rauma gir et tilbud for kommunens 7.500 innbyggere. Og for et samfunn som Rauma er enhver sentralisering eller bortfall av offentlige tjenester å se på som en svekkelse av verdien av å bo i distriktet. Det blir enda et argument for at man bør bosette seg bynært.

Vi ser at det for politiet lokalt vil det å slippe å utføre passtjenestene, så kan de med dagens politiressurser bruke mer tid på etterforskning og arbeid ute. Lensmann Andreas Hustad argumenterer slik i et intervju med Åndalsnes Avis. Men det er defensivt. Lokale politikere og -politi bør heller jobbe for å oppbemanne og sørge for Rauma lensmannskontor betjener et passkontor for hele indre Romsdal. Da blir det heller en grunn å reise til Rauma, enn å reise ifra.