Det er en viktig jobb som er gjort for å få Veblungsnes inn i Nasjonal transportplan (NTP). Nå er håpet berettiget om at bygda og deres innbyggere i løpet av få år skal slippe den trafikkfarlig og støyende europavegen, som i mer enn 50 år har vært en plagsom del av hverdagen. Ulempen er at det kan gå på bekostning av andre prosjekt på E136 i Romsdalen.

Det var mandag det ble kjent at et flertall i transport- og kommunikasjonskomiteen vil vurdere å løse de årelange trafikkutfordringene på Veblungsnes. Komitémedlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti sier at «Flertallet ber Samferdselsdepartementet vurdere om det er mulig å finne en løsning forbi Veblungsnes innenfor rammen av de statlige midlene som er satt av til E136 Romsdalen.» Sagt med andre ord: Vurdere å ta penger som er tenkt brukt i Romsdalen for å løse Veblungsnes-floka.

Den gode nyheten er at den sterkt trafikkerte europavegen gjennom Veblungsnes endelig kan bli historie. Med å bygge en ny veg kostnadsberegnet til 150 millioner kroner ovenfor bygda, løser man et alvorlig problem. Det handler om trafikksikkerhet og trivsel, som i dag er svekket på grunn av trafikkmengden og manglende gang- og sykkelsti.

Den dårlige nyheten er at nyvegen på Veblungsnes kan gå på bekostning av nødvendig opprusting og utbedring av E136 gjennom Romsdalen. Det er altså ikke mer penger som flertallet ønsker å bruke, men å ta penger som er planlagt brukt på E136 i Romsdalen. Alternativet for en rask løsning, er å innføre bompenger på strekninga. Det er vi i utgangspunktet skeptisk til.

Vi har forventninger til at Vegvesenet klarer å finne nødvendige midler slik at vegen ovenfor Veblungsnes kan bli bygd, og at vi slipper enda en bom mellom sentrum og sørsida av kommunen. Hvis man i dag opplever handelslekkasje fra bygdene på sørsida, vil ikke lekkasjen bli mindre med enda en bomstasjon.

Sjansen for raskt å få realisert Veblungsnes-vegen er større når det ses i sammenheng med den øvrige opprustingen av E136 gjennom Romsdalen. Alternativet er at det drar ut i tid. Og da lukter det bompenger.