Idrettslagenes samfunnsbetydning kan ikke framheves nok. Når Åndalsnes Idrettsforening (ÅIF) torsdag runder de første 100 år, er det en institusjon i lokalmiljøet som feires. Gratulerer med dagen!

Idrett handler om flere ting: Blant annet mestring, glede, fellesskap og helse. En breddeidrettsklubb som ÅIF har levert på alle disse områdene. De har sørget for å gi et idrettslig og sosialt tilbud til alle som har ønsket det. Og ved siden av å være en klubb for alle, har de produsert eliteutøvere – og gjør det fremdeles, både i fotball og håndball. Det er imponerende.

I lørdagens Åndalsnes Avis intervjuet vi blant andre Torgeir Næss og Torkild Åndal. De er to av mange bidragsytere til jubileumsboka for ÅIF som kom ut i vinter. Begge påpeker den viktige rollen som ÅIF har hatt i lokalmiljøet: «Klubben har hatt utrolig stor betydning, både sportslig og sosialt. Å få være i et godt miljø i ungdomsårene er spesielt viktig», sa Åndal. «ÅIF har samlet folk fra alle deler av samfunnet, og klubben har vært en sentral del av samfunnet», sa Næss.

Vi vil framheve ÅIFs utenomsportslige rolle. Klubben er mer enn resultat og prestasjoner; for mange unge har klubben hatt en like sentral posisjon som skolen.

Det er frivilligheten som preger et idrettslag som ÅIF. Gleden over å bidra for klubben og for fellesskapet må fortsatt være det viktigste. Og akkurat det å få med seg frivillige kan kanskje være den meste krevende overgangen til ei moderne tid.

For bak alle utøverne, som gjennom generasjoner har fått en trygg, sunn og god oppvekst i ÅIF, står det mange frivillige, som har jobbet i kulissene og sørget for å få idrettslaget til å fungere. Hva hadde et idrettslag vært uten dugnadsånden? Hvis det ikke var for de frivillige; hvem skulle holdt idrettsanleggene ved like, stekt vafler på kjøkkenet eller vært trenere eller lagledere? Hvis ikke foreldre og andre frivillige hadde tatt i et tak, hadde ÅIF blitt 100 år? Neppe.