Bøndene er i sin fulle rett til å markere sin misnøye med regjeringa i jordbruksforhandlingene. Men når bondelagets medlemmer blokkerer matlagre rundt om i Norge, slik de gjorde fredag, er det en fare for at de tøyer strikken for langt. Det kan ramme dem sjøl og deres nærmeste politisk allierte.

Bruddet i jordbruksforhandlingene har satt sinnene i kok hos bøndene. Kravet fra bøndene om 1,45 milliarder kroner ble møtt med et tilbud fra Staten om 550 millioner kroner. Det kunne ikke bøndene godta. Partene er milevidt fra hverandre.

– Regjeringen viser ingen vilje til å satse på landbruket og følger ikke opp Stortingets landbrukspolitikk. Vi kan ikke skrive under på en jordbruksavtale som bidrar til å svekke norsk matproduksjon, sa forhandlingsleder og leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes.

– Vi kan ikke gi bøndene 9 prosent inntektsutvikling når andre grupper kan forvente 3, sa Dale til NTB.

Nå aksjonerer bøndene for å synliggjøre sin misnøye med landbruksminister Jon Georg Dale (Frp).

Bruddet i forhandlingene kan slå ut begge veger. Med bare måneder til valget, kan forhandlingsbruddet svekke regjeringspartiene inn i valgkampen. Hvis bondelaget spiller kortene godt og vinner fram med sitt syn i opinionen, kan det svekke regjeringen så mye, at den mister makta. Og det kan gi Senterpartiet ytterligere medvind.

Men dersom bondelaget rammer forbrukerne, er det en risiko for at det er nettopp Senterpartiet – partiet som flest bønder støtter – som til slutt mister oppslutning.

Vi er enige med bondelaget i at Regjeringen er nødt til å gi små og mellomstore bruk bedre levevilkår. Når antall gardsbruk i Rauma fra 1996 til i dag har stupt fra 322 til 164, er det nettopp manglende lønnsomhet som er hovedårsaken. Det må dagens og tidligere regjeringer ta ansvaret for.