Azuras besøk på Åndalsnes sist torsdag, var startskuddet for sommercruisesesongen.
(Foto: Evy Kavli)

Azuras besøk på Åndalsnes sist torsdag, var startskuddet for sommercruisesesongen. Foto: Evy Kavli

Tar sats for en enda større turistsesong

Da cruiseskipet Azura la til kai sist torsdag, var årets turistsesong i gang for alvor. Og det ser lovende ut: Antall cruisepassasjerer kan i år passere 100.000. Og det er mye som tyder på at det denne sommeren blir flere tilreisende til Rauma enn det noen ganger før har vært. Det er kjærkomment for hele Rauma, spesielt for handels- og reiselivsbedriftene i kommunen.

Det er selvfølgelig naturen de tilreisende kommer for å se og å oppleve. De fleste vil kjøre Trollstigen. Men lista over opplevelsesmuligheter i vår kommune er lang, og blir lengre. Vi nevner først og fremst Trollveggen, Romsdalseggen, Rampestreken og Raumabanen. Og fra i høst kan vi også føye til Via Ferrata.

Lista over mulige opplevelser i Rauma inneholder en rekke tilrettelagte friluftslivsaktiviteter i en natur som tas i bruk mer og mer i kommersielt øyemed. Så langt er det god kontroll, sjøl om Trollstigenplatået på de aller beste dagene om sommeren ikke klarer å svelge unna all trafikk, og det vurderes lysregulering i Trollstigen. Og det er fortsatt ikke så mange som går Romsdalseggen at det er et uhåndterlig antall. Men også for Trollstigen og over Romsdalseggen går det ei grense.

Politikere og næringslivsledere i Rauma har vært flinke til å utvikle et bredt spekter av tilrettelagte tilbud. Så langt har det skjedd på en varsom måte og innenfor det man kan karakterisere som akseptabel kommersialisering av naturen.

Men utsiktene dersom Rauma lykkes med sin reiselivssatsing, kan bli en stor økning av tilreisende. Mye kan tyde på at reiselivet er på hoppkanten nå; Norge anses som et trygt land å feriere i, opplevelsesferier er «in» og kronekursen gjør at det for utlendinger er rimeligere enn før å feriere i Norge.

En vesentlig større kommersialisering av naturen reiser en rekke problemstillinger. Teknologirådet har i en rapport om framtidas friluftsliv drøftet utfordringene og ber norske myndigheter til «å stimulere til en brei debatt der berørte interessenter, kommersielle aktører og ulike grupper friluftsutøvere involveres.» En slik debatt hilser vi velkommen også lokalt.

Mer å lese på Åndalsnes Avis:

Mye kan tyde på at reiselivet er på hoppkanten nå.

Siste nyheter

Leder tirsdag 27. juni 2017

Vanskelig å si nei til å bryte fartsgrenser

"Det må sendes et tydelig signal fra påtalemakta at vi ikke aksepterer helt ville hastigheter på våre veger – uansett hvem som kjører bilene."

Leder torsdag 22. juni 2017

HV får mindre rolle?

"Det er HVs egenart og militær tilstedeværelse som nå settes i spill."

Leder tirsdag 20. juni 2017:

Skaterampen hører til i sentrum

"Vi må sørge for at barn og unge ikke sitter igjen med et inntrykk av å være uvelkommen med sine aktiviteter i Åndalsnes sentrum."

Leder lørdag 17. juni 2017:

Pass på kontoret!

"Politiet vurderer å legge ned passtjenesten ved en rekke lensmannskontor i fylket, deriblant Rauma, og la Molde eller Ålesund overta."

Leder torsdag 15. juni 2017

Bygg nå, la oss slippe enda en bom

"Vi har forventninger til at Vegvesenet klarer å finne nødvendige midler slik at vegen kan bli bygd."

Kjørte for fort i 60-sona

Førerkortet beslaglagt.

Slutter som kjøttskjærer

Roar Nordberg i Mittet Mat lærer gjerne opp om noen har lyst å overta.

Ny frisør på Åndalsnes

Åpner ny salong i det gamle Bakke-bygget i Nesgata.

200 4H-ere samles

Over 200 ungdomar på leir i Vikebukt.

Trenger flere frivillige til RaumaRock

– Lønnen er weekendpass, sier Trine Schei i RaumaRock.

Helt fra Japan til Trollstigrittet

Taichi Ozawa fra Japan har alltid med seg sykkelen på ferietur. Lørdag kom han til Trollstigen.

En annerledes skoledag

8. klasse ved Åfarnes skole har i en årrekke hatt en av årets siste dager på Raumas siste husmannsplass, Åsan husmannsplass i Gjerdsetbygda.

– Det er fint om andre kan ha glede av dem

Byttebokhylla på Centrum Café & Brenneri i Isfjorden er allerede nesten full.

- Dette er vi vant til

Det mente vinneren av et meget regn- og haggeltungt Trollstigritt .