Bunad kan brukes til mange anledninger. Dette bildet er fra Gisundbrua i Troms. under sykkelrittet Arctic Race of Norway.
(Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix)

Bunad kan brukes til mange anledninger. Dette bildet er fra Gisundbrua i Troms. under sykkelrittet Arctic Race of Norway. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Leder tirsdag 16. mai 2017

Når bunaden flagger ut

"Skal hvem som helst kunne sy en norsk bunad – og kalle det en bunad?"

Skal hvem som helst kunne sy en norsk bunad – og kalle det en bunad? Hva er mest riktig; at den er laget i Norge eller at den er «Made in Thailand» eller «Made in Ghana»?

Spørsmålene er høgaktuelle og betimelige å stille. 17. mai er årets største bunadsdag. Og diskusjonen om hva som er riktig og galt skaper sterke følelser. Det handler tross alt om stolthet over bokstavelig talt å bære kulturarven videre, noe en skal ha stor respekt for.

Gjennom en stor reportasje forteller VG Helg om flere eksempler på at bunadsproduksjon er flagget ut. Ghana, Vietnam og Litauen er blant landene som syr bunad helt eller delvis. Utenlandskproduserte bunader er som regel langt rimeligere enn om de er sydd i Norge, og det gjør at flere har råd til å kjøpe seg festdrakta. Det er i seg sjøl en god grunn for å ønske utflaggete bunader velkommen inn i varmen.

Mens rimeligere bunader er en god grunn for å akseptere utenlandskproduserte framfor de norske, er det flere grunner for å sette på bremsene. Vi mener det ikke skal være for hvem som helst å lage kulturarvkopier. Og av respekt for håndtverkstradisjonene, skulle vi ønsket at det fantes en godkjenningsordning for bunader og at bunad var både opphavsretts- og merkevarebeskyttet. Det ville gjort det enklere å orientere seg og å velge; norskprodusert eller utenlandsk? Sydd etter norske håndverkstradisjoner eller enkelt for å kunne selges rimeligere?

Vi har ingen grunnlag for å si at bunader sydd i utlandet er av dårligere kvalitet eller på noen måter er mindre ansett. Men vi er redd for at kunnskap, tradisjoner og stoltheten over bunaden som festdrakt kan viskes ut med utflaggingen som har foregått over flere år – og at affeksjonsverdien av en bunad smuldrer hen. Det er i tilfelle konsekvenser som vi ikke liker.

Styreleder Mette Vårdal i Noregs Ungdomslag har i en kronikk i Romsdals Budstikke tatt til orde for at det viktigste er ikke hvordan bunaden ser ut, om det er riktig eller galt, men at du bruker bunaden med glede. «Fortel andre om di bunad. Det er di historie og det er den som gjer bunaden verdifull», sier hun. Det er ei god oppfordring før nasjonaldagsfeiringen.

Mer å lese på Åndalsnes Avis:

Det skal ikke være for hvem som helst å lage kulturarvkopier.

Siste nyheter

Leder tirsdag 27. juni 2017

Vanskelig å si nei til å bryte fartsgrenser

"Det må sendes et tydelig signal fra påtalemakta at vi ikke aksepterer helt ville hastigheter på våre veger – uansett hvem som kjører bilene."

Leder torsdag 22. juni 2017

HV får mindre rolle?

"Det er HVs egenart og militær tilstedeværelse som nå settes i spill."

Leder tirsdag 20. juni 2017:

Skaterampen hører til i sentrum

"Vi må sørge for at barn og unge ikke sitter igjen med et inntrykk av å være uvelkommen med sine aktiviteter i Åndalsnes sentrum."

Leder lørdag 17. juni 2017:

Pass på kontoret!

"Politiet vurderer å legge ned passtjenesten ved en rekke lensmannskontor i fylket, deriblant Rauma, og la Molde eller Ålesund overta."

Leder torsdag 15. juni 2017

Bygg nå, la oss slippe enda en bom

"Vi har forventninger til at Vegvesenet klarer å finne nødvendige midler slik at vegen kan bli bygd."

Kjørte for fort i 60-sona

Førerkortet beslaglagt.

Slutter som kjøttskjærer

Roar Nordberg i Mittet Mat lærer gjerne opp om noen har lyst å overta.

Ny frisør på Åndalsnes

Åpner ny salong i det gamle Bakke-bygget i Nesgata.

200 4H-ere samles

Over 200 ungdomar på leir i Vikebukt.

Trenger flere frivillige til RaumaRock

– Lønnen er weekendpass, sier Trine Schei i RaumaRock.

Helt fra Japan til Trollstigrittet

Taichi Ozawa fra Japan har alltid med seg sykkelen på ferietur. Lørdag kom han til Trollstigen.

En annerledes skoledag

8. klasse ved Åfarnes skole har i en årrekke hatt en av årets siste dager på Raumas siste husmannsplass, Åsan husmannsplass i Gjerdsetbygda.

– Det er fint om andre kan ha glede av dem

Byttebokhylla på Centrum Café & Brenneri i Isfjorden er allerede nesten full.

- Dette er vi vant til

Det mente vinneren av et meget regn- og haggeltungt Trollstigritt .