HV-øvelsen «Finnvid» går mot slutten, men treningen som over 1.000 soldater denne uka har gjennomført med utgangspunkt i Setnesmoen, er viktigere enn noen gang. Heimevernet skal bevise at det er en viktig og nødvendig ressurs i forsvaret av Norge.

Det er den lokale kjennskapen som er Heimevernets aller største fortrinn og spydspiss, og som i øvelser med våre allierte har vist igjen og igjen er avgjørende. Soldatene har lokal tilhørighet og har kunnskaper om geografi, folk, kommunikasjoner, veger og annen infrastruktur som normalt overgår en fremmed makt. Mannskapene er dine og mine naboer, venner og arbeidskolleger. De vet hva som er normalt i vårt lokalmiljø, og hvilken atferd som er unormal og kan være fiendtlig aktivitet. Kompetansen og «smartness’en» de besitter har trumfet en fiende som er sterkere både i antall soldater og utstyr.

Når man gjennom år har bygd ned Forsvaret, og forsvarssjefen ikke har nok penger til å løse et minimum av oppgaver, virker det meningsløst og historieløst å skulle nedprioritere våre mest effektive styrker i forsvar av landet. For det er det som kan bli tilfelle dersom Heimevernet skal enda mer ned i antall soldater og ikke får tilført nok relevant utstyr.

Oppgaven som HV-styrkene trener på denne uka, er å ta imot allierte styrker som går i land i Romsdal. Neste høst skal til sammen 50.000 Nato-soldater delta på storøvelsen på Nordvestlandet og i Trøndelag, og da er HV11s oppdrag å rydde veg og gi allierte soldater og materiell trygg veg gjennom vårt område. Med den kunnskapen vi har om Heimevernets styrker, så er det ingen andre enn HV11 kan gjøre den oppgaven bedre.

Heimevernets pre er dessverre ikke høgt nok ansett i andre forsvarsgreiner. Vi håper våre nasjonale politikere har det i bakhodet når de etter hvert får overlevert Landmaktsutredningen.