Innledet oppgjøret: LOs leder Gerd Kristiansen og NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund før årets lønnsforhandlinger startet.
(Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix)

Innledet oppgjøret: LOs leder Gerd Kristiansen og NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund før årets lønnsforhandlinger startet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Leder lørdag 18. mars 2017:

Viser ansvarlighet med årets oppgjør

LO og NHO har i god tid før meklingsfristen kommet fram til enighet om årets lønnsoppgjør i privat sektor. Rammen endte på 2,4 prosent og en innretning som prioriterer lavtlønte. Nivået og ansvarligheten bør flere, som skal ut i lønnsoppgjør denne våren, merke seg.

Årets oppgjør i privat sektor omfatter rundt 170.000 LO-medlemmer og 16.500 YS-medlemmer. Offentlig sektor starter forhandlingene i april med forhandlingsfrist 1. mai.

Det er lovende med tanke på lønnsoppgjørene utover våren at tirsdagens enighet har en tydelig lavt- og likelønnsprofil og at LO og NHO her har vist ansvarlighet. Partene er enige om en lønnsøkning på 50 øre i timen til alle. De som tjener under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn skal få halvanna krone ekstra, til sammen to kroner. Rammen er altså på 2,4 prosent.

Mange, også i vår kommune, har i løpet av de siste åra måttet gå fra trygge jobber. Enkelte av dem har arbeidet innenfor olje- og gass, men ringvirkningene har også fått følger for mange andre med tilknytning til olje- og gassnæringen. At det fortsatt er en utfordring at deler av norsk industri sliter som følge av oljenedturen, har det vært viktig å ta hensyn til i oppgjøret. En for høg lønnsvekst vil svekke konkurransekrafta og true arbeidsplasser.

Enigheten må bli et tydelig signal både til eiere, toppledere og til andre arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner, som står foran årets lønnsoppgjør: Vi må vise moderasjon slik at vi klarer å gjennomføre den omstillingen i norsk næringsliv som vi nå er inne i.

Det er å håpe at ikke prisene stiger mer enn 2,4 prosent, slik at lønnstakerne også i år ender med en reallønnsnedgang. Lønnsveksten i 2016 ble ifølge NTB den svakeste på 2000-tallet og kanskje den svakeste i hele etterkrigstida. Vi minner om at fjorårets lønnsoppgjør endte på nøyaktig det samme som i år, men at prisstigningen på 3,6 prosent resulterte i svekket kjøpekraft. Prognosen om 1,9 prosent prisvekst i 2017 gir håp om at også lønnsnivået er på riktig veg.

Mer å lese på Åndalsnes Avis:

En for høg lønnsvekst vil svekke konkurransekrafta.

Siste nyheter

Leder lørdag 23. september 2017:

Konsekvensen av jordmormangelen

"Oppfølgingen av gravide i Rauma er for tida ikke tilfredsstillende."

Leder torsdag 21. september 2017:

Lokal kvalitet selger

"Rauma kulturhus må ha et program bestående av både publikumsmagneter og lokalproduserte show, i en gjennomtenkt miks."

Leder tirsdag 19. september 2017:

Det skal koste å bruke via ferrataen

Leder lørdag 16. september 2017:

Gummikulene er et alvorlig problem

"Forurensingen er så alvorlig, at det må tas betydelige grep nasjonalt for å hindre at farlige stoffer havner i naturen."

Rauma-selskap til rettssak mot Staten

Mener Norge bryter EØS-avtalen.

Ukentlig ugagn og hærverk

Rektor lurer på om foreldre vet hvor barna er og hva de gjør etter skoletid.

Den store eplemostpressedagen

Store og små i Eidsbygda barnehage vet å sette pris på høstens frukter.

Se bildene:

Konkurrerte på vikingvis

«Skeid» har røtter tilbake til vikingtida. I helgen ble det konkurrert i en litt mer moderne variant på Stall Moa.

Se martnabildene

Herlig høstvær for martnan lørdag.

Fikk teste klatreferdighetene

Lørdag var det åpen dag hos Åndalsnes brannstasjon.

Satser på grønn vekst

Nordveggen starter opp nytt prosjekt.

Amerikansk pizzakonsept på Øran

- Pizza er mye mer enn bare pizza. Ikke er den bare italiensk heller, sier Mihai Spoiala.