Innledet oppgjøret: LOs leder Gerd Kristiansen og NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund før årets lønnsforhandlinger startet.
(Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix)

Innledet oppgjøret: LOs leder Gerd Kristiansen og NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund før årets lønnsforhandlinger startet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Leder lørdag 18. mars 2017:

Viser ansvarlighet med årets oppgjør

LO og NHO har i god tid før meklingsfristen kommet fram til enighet om årets lønnsoppgjør i privat sektor. Rammen endte på 2,4 prosent og en innretning som prioriterer lavtlønte. Nivået og ansvarligheten bør flere, som skal ut i lønnsoppgjør denne våren, merke seg.

Årets oppgjør i privat sektor omfatter rundt 170.000 LO-medlemmer og 16.500 YS-medlemmer. Offentlig sektor starter forhandlingene i april med forhandlingsfrist 1. mai.

Det er lovende med tanke på lønnsoppgjørene utover våren at tirsdagens enighet har en tydelig lavt- og likelønnsprofil og at LO og NHO her har vist ansvarlighet. Partene er enige om en lønnsøkning på 50 øre i timen til alle. De som tjener under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn skal få halvanna krone ekstra, til sammen to kroner. Rammen er altså på 2,4 prosent.

Mange, også i vår kommune, har i løpet av de siste åra måttet gå fra trygge jobber. Enkelte av dem har arbeidet innenfor olje- og gass, men ringvirkningene har også fått følger for mange andre med tilknytning til olje- og gassnæringen. At det fortsatt er en utfordring at deler av norsk industri sliter som følge av oljenedturen, har det vært viktig å ta hensyn til i oppgjøret. En for høg lønnsvekst vil svekke konkurransekrafta og true arbeidsplasser.

Enigheten må bli et tydelig signal både til eiere, toppledere og til andre arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner, som står foran årets lønnsoppgjør: Vi må vise moderasjon slik at vi klarer å gjennomføre den omstillingen i norsk næringsliv som vi nå er inne i.

Det er å håpe at ikke prisene stiger mer enn 2,4 prosent, slik at lønnstakerne også i år ender med en reallønnsnedgang. Lønnsveksten i 2016 ble ifølge NTB den svakeste på 2000-tallet og kanskje den svakeste i hele etterkrigstida. Vi minner om at fjorårets lønnsoppgjør endte på nøyaktig det samme som i år, men at prisstigningen på 3,6 prosent resulterte i svekket kjøpekraft. Prognosen om 1,9 prosent prisvekst i 2017 gir håp om at også lønnsnivået er på riktig veg.

Mer å lese på Åndalsnes Avis:

En for høg lønnsvekst vil svekke konkurransekrafta.

Siste nyheter

Leder tirsdag 28. mars 2017

Ungdata-funn må tas på største alvor

"Nå har vi fått en så omfattende objektiv dokumentasjon, at det ikke må være tvil om utfordringene."

Leder torsdag 23. mars 2017

Alarmerende om narko i Rauma

"Vi vil adresse kritikken først og fremst til justisministeren. Vi forventer at han snarest tar affære og sørger for at narkotikasaker i Rauma prioriteres. "

Endelig kom det ei reiselivsmelding

"Hvordan skal man selge en av verdens mest unike reiselivsdestinasjoner? "

Fortsetter som generalsponsor

Sparebank 1 SMN og RaumaRock har signert avtalen for 2017.

Lea Dahle på landslagssamling

Blir lagt merke til

Mittet-jenta fikk muligheten til å vise seg fram for landslagstrenerne i Østfold.

Utvider konseptet på Villa Vengetind

Tommy og Renate Soleim har fått Silje Grøtta på laget.

Klare for revy

– Nå er det bare finjusteringer igjen, sier Wenche Åsegg Moen i Raumarevyen.

Vil ha 50.000 i HV

Vedtatt på landsmøtet.

Blant de som får minst

Tilskuddsandelen i jordbruket har de siste årene blitt skjevfordelt.

Blant landets beste alpinister

Sterke plasseringer under hovedlandsrennet.

Takket av på vaffeldagen

Kakefest for butikksjefen.

Den store skifesten

Det var den skidagen det krydde av folk både i og langs konkurransesporet.

Suverene Kilian utklasset alle

Først Kilian. Lenge etter kom alle de andre.

Skifestival i maksvær

Den store superlørdagen for alle skientusiaster er i full gang i Isfjorden.