En gondolbane fra Tindesenteret til Nesaksla kan løfte reiselivsnæringen i Møre og Romsdal enda noen hakk. Den vil være nok en grunn til å besøke Rauma og Romsdalsregionen. Derfor håper vi at planene realiseres.

Siden 60-tallet har lokalt næringsliv drømt om en gondolbane opp til Nesaksla. En heis fra sentrum opp til utsiktspunktet vil være en magnet på turister som besøker kommunen vår og vil være gull verdt for alle næringer som i dag nyter godt av turismen. Men det er krevende å skulle drifte en gondolbane. Det er høge investeringer, kostbart å drive og en er avhengig av nok passasjerer.

Nordveggen fikk i desember i fjor laget en «svært overordnet research rundt økonomiske vurderinger av eventuell utbygging av Gondolbane Åndalsnes». Det var selskapet Aniara som laget en rapport, og den gir noen svar:

  • Et svært grovt kostnadsanslag for en ferdig gondolbane: 100–200 millioner kroner

  • Man ser for seg en pendelbane, dvs. to kabiner med kapasitet på 30–50 personer per kabin

  • Drift kun på sommeren – og 900.000 potensielle brukere

  • Maksimalt inntektspotensial på cirka 20 millioner kroner i året

  • Årlige driftskostnader på 10–20 millioner kroner

Som vi ser ovenfor, er det et stort spenn i kostnadsoverslag og usikkerhet til inntektspotensialet. Det er dette kommunen nå tar tak i når de får laget en forretningsplan. Den vil gi gode svar på om det er fornuftig og lønnsomt med en gondolbane fra Tindesenteret opp til Nesaksla. Derfor er det riktig å bruke anslagsvis 200.000 kroner på å få utredet mulighetene.

Vi tror Rauma har det meste som skal til for at en gondolbane skal være lønnsom å drifte: En spektakulær utsikt i kombinasjon med anslagsvis 900.000 potensielle brukere. Og besøkstallene er stadig voksende. Det mangler bare investorer som ser mulighetene og våger å satse. Og de melder seg dersom det viser seg å være lønnsomt med gondolbane.