Lokale frivillige redningsmannskaper har en kompetanse som det offentlige mangler og så langt ikke har tatt seg råd til å bygge opp.
(Foto: Kjetil Svanemyr)

Lokale frivillige redningsmannskaper har en kompetanse som det offentlige mangler og så langt ikke har tatt seg råd til å bygge opp. Foto: Kjetil Svanemyr

Leder tirsdag 14. februar 2017:

Frivillige må få bedre betingelser

"Vi frykter at vi plutselig står i en situasjon der vi ikke har redningsmannskaper tilgjengelig når det virkelig står om sekunder."

Takket være lokale klatrere i Romsdal Fjellredningsgruppe ble jobben fredag med å hente ned den omkomne spanske fjellklatreren utført trygt og verdig. Igjen har frivillige redningsarbeidere påtatt seg den krevende jobben og bidratt med en kompetanse som det offentlige redningsapparatet ikke har. Kanskje er tida kommet for å profesjonalisere spisskompetanse på redningsarbeid – eller i det minste gi det bedre betingelser?

Spørsmålet er aktualisert flere steder i landet, der friluftsaktiviteten har tatt av. Med den økte tilstrømningen av turister, har frivillige redningsarbeidere fått stadig flere oppdrag. Vi ønsker at enda flere turister skal bruke fjella våre, men det offentlige klarer ikke å dimensjonere redningsberedskapen deretter. Det er en utvikling som regjeringa er nødt til å gjøre noe med.

Aktiviteten i fjella i Rauma er kraftig økende, både vinter og sommer. Sommerstid er Romsdalseggen en fjelltur som «alle» skal gå, nesten uansett forutsetning. Sist sommersesong var det en stor økning i antall aksjoner der det lokale Røde Kors måtte hjelpe turister ned fra fjellet, som var dårlig rustet for turen. Men vi ser økning i aktiviteten også vinterstid. Og ved mer vanskelige oppdrag, er det frivillige klatrere i Romsdal Fjellredningsgruppe som må trå til – slik de gjorde før helga da hentet ned den omkomne spanske fjellklatreren.

Frivillige redningsmannskaper får ikke lønn fra det offentlige, men gjør jobben fordi de har lyst. De stiller opp hvis de kan, og utsetter seg sjøl både for risiko og for psykiske påkjenninger. Men med økende oppdragsmengde, blir det å være redningsmannskap mer og mer krevende. Vi er redd for at presset blir så stort, at færre vil være med. Og vi frykter, fordi det er frivillig, at vi plutselig står i en situasjon der vi ikke har redningsmannskaper tilgjengelig når det virkelig står om sekunder. Det er et ansvar de frivilligse selvsagt ikke skal bære.

Norske myndigheter kan komme problemet i forkjøpet ved å gi de frivillige bedre arbeidsvilkår for å sikre rekrutteringen. Vi tror ikke at den stadig økende kommersialiseringen av naturen er forenlig med å følge den norske tradisjonen om gratis redningsberedskap.

Mer å lese på Åndalsnes Avis:

Det er en utvikling som regjeringa er nødt til å gjøre noe med.

Siste nyheter

Leder lørdag 23. september 2017:

Konsekvensen av jordmormangelen

"Oppfølgingen av gravide i Rauma er for tida ikke tilfredsstillende."

Leder torsdag 21. september 2017:

Lokal kvalitet selger

"Rauma kulturhus må ha et program bestående av både publikumsmagneter og lokalproduserte show, i en gjennomtenkt miks."

Leder tirsdag 19. september 2017:

Det skal koste å bruke via ferrataen

Leder lørdag 16. september 2017:

Gummikulene er et alvorlig problem

"Forurensingen er så alvorlig, at det må tas betydelige grep nasjonalt for å hindre at farlige stoffer havner i naturen."

Rauma-selskap til rettssak mot Staten

Mener Norge bryter EØS-avtalen.

Ukentlig ugagn og hærverk

Rektor lurer på om foreldre vet hvor barna er og hva de gjør etter skoletid.

Den store eplemostpressedagen

Store og små i Eidsbygda barnehage vet å sette pris på høstens frukter.

Se bildene:

Konkurrerte på vikingvis

«Skeid» har røtter tilbake til vikingtida. I helgen ble det konkurrert i en litt mer moderne variant på Stall Moa.

Se martnabildene

Herlig høstvær for martnan lørdag.

Fikk teste klatreferdighetene

Lørdag var det åpen dag hos Åndalsnes brannstasjon.

Satser på grønn vekst

Nordveggen starter opp nytt prosjekt.

Amerikansk pizzakonsept på Øran

- Pizza er mye mer enn bare pizza. Ikke er den bare italiensk heller, sier Mihai Spoiala.