Det er en årelang tradisjon vi holder i hevd i Åndalsnes Avis. Når adventen begynner, ber vi leserne fortelle oss hvem som fortjener en ekstra oppmerksomhet. Og når tipsene kommer inn, plukker vi ut gode kandidater som vi tar kontakt med; intervjuer og lager reportasje om til avisa. Med i bagasjen ut har vi ei julestjerne, som vi overrekker som et bevis på hederen.

Vi vet at våre lesere setter pris på å lese de trivelige førjulshistoriene. Og julestjernereportasjene er slik vi ser det en flott anledning til å fortelle folk i lokalsamfunnet at leserne av Åndalsnes Avis verdsetter dem som er mottakere.

Et strålende eksempel på en velfortjent julestjerne-mottaker, er Einar Oterholm, som vi har intervjuet og i dag har reportasje om i vår lørdagsseksjon. 86-åringen har halve livet reist rundt på sjukeheim og besøkt de eldre. «Han er av den gamle sorten; en skikkelig redelig og likandes kar. Den er helt utrolig den besøkspraksisen han har holdt på med i så mange år. Sjøl om han har hatt gardsdriften å ta seg av i tillegg, har han holdt på. Han fortjener virkelig en julestjerne gjennom Åndalsnes Avis», mener tipseren.

Hvor mange timer han har lagt ned, blir bare spekulasjoner. Men det er rørende å høre om hvordan ansatte og beboere verdsetter at han stikker innom. Det er slike mennesker som gjør Rauma enda varmere og rikere.

Hele vårt samfunn er bygd rundt frivillighet. Vi ser av og til beregninger av hva frivillig arbeid er verdt. Noen snakker om at frivillige årlig skaper verdier for mer enn 100 milliarder kroner i Norge. Dette forteller hva man sparer storsamfunnet for i kroner. Men det som ikke framkommer, er hva frivillige bidrar med av medmenneskelighet, varme og et mer inkluderende samfunn. Det kan aldri måles i kroner og øre.

Vi oppfordrer enda flere til å tipse oss. La oss få vite om de gode menneskene der ute som bidrar litt utenom det vanlige. Det er hyggelig lesestoff i førjulstida.