På kort tid har to nye butikker åpnet på Øran: Kjedene Mekk og Expert sørger for at Åndalsnes står enda bedre rustet i kampen om kundene.

Det var glede på Raumasenteret i forrige uke. På onsdag kunne Expert ønske kundene velkommen til en ny butikk på Åndalsnes. Og dagen etterpå var det Mekk som med sin nyåpning bidrar til å tette handelslekkasjen til byene Molde og Ålesund.

For det er utvilsomt en betydelig handelslekkasje i Rauma. Årsomsetningen i detaljhandelen i kommunen er på rundt 700 millioner kroner. De siste tallene vi har fra Statistisk sentralbyrå viser at det er et potensial i Rauma for å øke omsetningen i detaljhandelen med 80–90 millioner kroner for å komme opp på landssnittet.

Omsetningstallene i detaljhandelen forteller oss at lekkasjen til byene er betydelig, og den er særlig stor i Romsdal sammenliknet med de andre fogderiene. Blant de 36 kommunene i fylket, er det bare åtte som har en positiv handelslekkasje, med Molde som den eneste i Romsdal med plusstall.

Det er grunn til å tro at bedre kommunikasjoner mot Ålesund, med bru over Tresfjorden, forsterker handelslekkasjen sørover. Det er blitt enklere å komme seg til Moa der handelstilbudet er desidert størst i fylket.

Men vi tror at også jobbpendlingen svekker detaljhandels-omsetningen i Rauma. I fylkesstatistikken for 2016 framgår det at 388 pendler inn i Rauma for å jobbe og 724 pendler ut av kommunen. Flest utpendlere, 291 personer, har jobb i Molde.

Hvordan kan handelslekkasjen tettes? Vi som kunder må være bevisst på å handle lokalt og å bruke detaljhandelen i Rauma. Slik bidrar vi til et breiest mulig varetilbud – og at arbeidsplasser opprettholdes.

Det er selvfølgelig urettferdig å sammenlikne varetilbudet i Rauma med Molde og Ålesund. Men Rauma har noe Molde og Ålesund ikke har; butikker i nærheten av der du bor. Det må vi vite å verdsette.