Rauma ser ut til å komme heldig fra de kommende endringene i politiet. Hvis politimester Ingar Bøen i Møre og Romsdal får det som han vil, skal Vestnes og Rauma slås i hop til ett lensmannsdistrikt, ha hvert sitt lensmannskontor og med lensmannens kontorsted på Åndalsnes. Dessuten vil Vestnes og Rauma lensmannsdistrikt sortere inn under driftsenhet Sunnmøre, og ikke Nordmøre som i dag.

Det var fredag før helga at politimester Ingar Bøen i Møre og Romsdal politidistrikt la fram sitt forslag til ny tjenestestruktur i fylket. Han vil dele Møre og Romsdal politidistrikt inn i to geografiske driftsenheter, ni tjenesteenheter (lensmannsdistrikt/politistasjonsdistrikt), 14 tjenestesteder (11 lensmannskontor/tre politistasjoner) og tre politiposter (ved flyplassene i Kristiansund, Molde og Ålesund).

Endringene er i sum positive for Rauma. Kontoret blir i alle fall ikke svekket, noe som heller ikke var ventet. Når Rauma slås sammen med Vestnes, er det geografisk fornuftig at tyngdepunktet blir i Rauma. Og med styrket kommunikasjon sørover, og ferjeforbindelse som en begrensning nordover, er det naturlig at lensmannsdistriktet blir en del av Sunnmøre og Ålesund.

Men ikke alle er like tilfredse med å miste sitt lensmannskontor. Det har allerede kommet kritikk fra kommuner som ser at et tjenestetilbud til innbyggerne forsvinner. Når Ørskog, Haram, Sandøy, Skodje, Stordal og Norddal er foreslått sammenslått til ett lensmannsdistrikt med tjenestested Haram, skjønner en at det er skuffelse og utrygghet i mange kommuner. Og det er naturlig at det da stilles spørsmål ved om polititjenesten blir styrket.

Vi tror ikke at et lensmannskontor i en kommune er ensbetydende med gode polititjenester. Men det er ingen tvil om at ute i distriktene er et synlig politi med et lokalt lensmannskontor med politiskilt på veggen både preventivt, og bidrar til at folk føler seg tryggere.

Politimester Ingar Bøen har en stor kommunikasjonsutfordring foran seg hvis forslaget blir stående. Han må først og fremst sørge for å fylle reformen med innhold slik at polititjenestene blir styrket over hele fylket. Innholdet i reformen har han redegjort grundig for. Men dernest må han overbevise folk om at endringen blir til det bedre. Det siste vil nok være både være vanskelig og vise seg å ta tid.