Regjeringen vil svekke landforsvaret for å få råd til kampfly, ubåter og nye orionfly. Dette er urovekkende for oss på Nordvestlandet. For det synes ikke som om regjeringen vil løfte fram Hæren og Heimevernet for å trygge norsk landterritorium.

Det er selvfølgelig beklagelig at regjeringen ikke ser verdien av HV11 og Setnesmoen i beredskapsmessig sammenheng - også sivilt. Verre er det at HV11 ikke skal brukes som et militært verktøy i forsvar av vårt nærområde, og at regjeringen vil legge ned avdelingen. Dermed lar den store landområder langs kysten være uten militær tilstedeværelse. I ei tid med et uforutsigbart trusselbilde, er det behov for den lokale kapasiteten som et heimevern besitter.

Lokale Høyre- og Frp-politikere fortjener ros for at de står opp mot egen regjering for å bevare Heimevernet og styrke landforsvaret av Møre og Romsdal. Vi kan ikke godta at Forsvarets eneste militære avdeling mellom Nordfjord og Stjørdal legges ned.

Flere fagmilitære tar til orde for at man ikke må nedprioritere landforsvaret. For det er i budsjettet ikke satt av nok penger til å løfte Heimevernet, og spesielt Hæren, slik at vi kan ha et troverdig forsvar av norsk landterritorium. Generalløytnant Robert Mood sa i et intervju med Aftenposten at «Med regjeringens store forsvarsplan vil forsvarsevnen bli svakere de neste fem til ti år. Ikke sterkere.» Og en annen sterk militær stemme, tidligere etterretningssjef Kjell Grandhagen, advarer mot en svekkelse av landforsvaret og skrev i en kronikk i VG lørdag at «Risikoen ved en hær og et landforsvar i fritt fall kan vi ikke leve med.»

En mulig måte å finansiere en styrking av av landforsvaret, er å skyve innkjøp av kampflyene ut i tid, slik Venstre har foreslått. Senterpartiet har foreslått å utsette innkjøp av orionflyene - også det er et stort bidrag. Men innkjøp av både orionfly og kampfly er viktig å få på plass. Ansvaret på regjeringspartiene Frp og Høyre, og på Arbeiderpartiet, som fortsatt er med i forhandlingene om et nytt langtidsbudsjett, er betydelig. Å presse gjennom langtidsplanen uten å styrke landforsvaret, kan være fatalt.

Er det ikke en idé å utvide rammene for Forsvaret i en tid der behovet er skrikende for å sikre vår evne til å forsvare norske interesser?