Vi kan prise oss lykkelige over at vi har et næringsliv i Rauma som retter seg mot mange bransjer. Uten denne bredden, kunne situasjonen lokalt vært langt mer alvorlig enn vi opplever i dag.

I de siste utgavene av Åndalsnes Avis har vi sett nærmere på hvordan det gikk med de største selskapene i Rauma i 2015. Metodikken er å gjennomføre søk i en bedriftsdatabase på nettet. Der kan vi gjøre avanserte spørringer i norske selskapers regnskaper. Med smart sortering kan vi hente ut og sammenlikne nøkkeltall mellom selskap, og se utviklingen fra ett år til et annet. Dette gir oss et godt bilde av status for det vi kan kalle ryggraden i Raumas næringsliv.

Og når vi i samtaler med bedriftsledere får forklart bakgrunnen for tallene, gir det grunnlag for å se en tydelig utvikling. Konklusjonen er at de 30 største foretakene i Rauma, målt etter omsetning, samlet sett hadde et meget krevende 2015. Utviklingen fra 2014 er negativ på flere områder: Omsetningen gikk ned med 2,3 prosent, driftsresultatet var ned 43 prosent og sum egenkapital gikk tilbake med åtte prosent. Ett lyspunkt var at gjelda også gikk ned.

Årsaka er lik den vi ser ellers på Nordvestlandet: Nedgangen i oljesektoren påvirker næringslivet; noen er mer rammet enn andre. Mange må omstille, og dette merkes blant annet på ledighetstallene.

I Rauma er vi heldige som har selskap med marked langt utenfor fylkets- og Norges grenser. Blant dem er arbeidsklærprodusenten Wenaas Workwear AS med hovedkontor og lager i Måndalen. De omsetter klart mest i Rauma; over en halv milliard kroner i året. Og når de sliter, slik de gjorde i fjor, påvirker det totaliteten i betydelig grad.

Vi har for analysens del sett på hvordan situasjonen er uten tallene til giganten Wenaas Workwear. Det gir et annet bilde: Omsetningen for de 29 andre gikk samlet sett opp 5 prosent, driftsresultatet ned 14 prosent og sum egenkapital opp 2 prosent.

Det nyanserte bildet forteller at det er mange selskap i Rauma som gjør det meget bra, tross problemene i oljebransjen. Og det er imponerende å se hvordan mange av dem snur seg og skaffer nye bein å stå på.