Arrangørene av Romsdalsmartnan fortjener skryt for at de skaper liv og røre på Åndalsnes. Også i år tok tusener av mennesker turen til sentrum for å oppleve martnastemning. Denne helga var det ifølge arrangørene et større publikumsbesøk enn de foregående to-tre åra – dette til tross for at martnaen ikke holdt til i sentrumskjerna.

Romsdalsmartnaen har endret seg veldig de siste tiåret. Ikke bare har de flyttet fra Troa og til sentrum, og nå til Viktoria, men arrangementet har endret karakter. Fra historisk å være et utpreget marked for byttehandel, kjøp og salg av dyr og matvarer, er det i dag først og fremst et samlingssted der tivoliet er det største trekkplasteret. Men tradisjonene fra 1500-tallet lever videre. Heldigvis.

Vi skulle ønsket oss et breiere arrangementstilbud til publikum – noe som kunne få enda flere til å ta turen til Åndalsnes denne septemberhelga. Vi minnes Romsdalsmartnaen som for bare noen år tilbake var arena for både nasjonale- og internasjonale artister. Band som DDE, Di Derre og A1 har alle bidratt til å gjøre martnan til mer enn salgsboder og tivoli.

Vi skjønner at det med begrensete ressurser er krevende å skaffe underholdning som trekker folk, og at artister med nasjonalt- og internasjonalt publikum trolig vil koste mer enn det smaker. Men hadde det vært mulig å løfte fram – og vise – de lokale utøverne? I Rauma har vi artister – både unge og erfarne – som kan underholde. Hva med ei scene der de kan utfolde seg og vise det de kan?

I Molde har de 12 år på rad arrangert Innflytterdagen. Lag, foreninger og bedrifter fyller Storgata og viser fram mulighetene og mangfoldet i kommunen. Som en del av arrangementet blir «Årets innflytter» kåret. De har hvert år klart å lokke mye folk til sentrum denne septemberlørdagen, og i år var det påmeldt 70 utstillere.

Hadde det vært mulig å lage en innflytterdag i Rauma og kople det med Romsdalsmartnaen? Tenk om vi i Åndalsnes sentrum hadde klart å samle lag og organisasjoner fra hele kommunen og vise vårt mangfold. Vi tror det ville vært et løft, og bidratt til å ta martnan ett steg videre.