Over 90 tursekker har Rauma kommune, Nordveggen og Rauma næringslag delt ut til førsteklassinger denne uka. Et sted mellom 800 og 900 sekker har blitt delt ut siden oppstarten med sekkegaver i 2006. I dag har samtlige elever, som går i grunnskolen i Rauma, fått sin egen tursekk.

Åndalsnes Avis fikk gleden av å være til stede i Innfjorden i år. 10 sekker ble delt ut ved friskolen og vi fikk observere elevenes store glede og begeistring. For å få en tursekk er stort for en seksåring. Til og med en gave fra selveste ordføreren, som ønket lykke til med gaven og ønsket GOD TUR.

Det er en imponerende utholdenhet kommunen og Rauma næringslag har vist med denne tursekkgaven. For vi skal huske at det ikke er en matboks eller en termos vi snakker om. Vi snakker om en sekk til flere hundre kroner. Og vi snakker om en gave som kan leve med barna gjennom flere år i oppveksten og gjennom skolegangen.

Intensjonen har vært å markere og forankre kommunens visjon om å være verdens beste naturgledekommune. Vi mener tursekkene har og har hatt en betydelig symbolverdi og har bidratt sterkt til at både barn og foreldre kan identifisere seg med visjonen. Svært viktig, da slike visjoner lett kan bli teoretiske og bare bære preg av å være en lek med ord.

Vi skal heller ikke glemme verdien av at alle seksåringer i kommunen nå kan gå rundt med en helt prikk lik tursekk. En tursekk det står Innfjorden eller Åfarnes på, men som det også står Rauma kommune på. Vi liker tanken på den likhetseffekten og identifiseringseffekten dette gir for barn i et samfunn der kjøpepress og konformitetspress setter mange foreldre på harde prøver.

Vi vet ikke hvor mange andre kommuner det er som gir førsteklassingene sine en lignende gave ved skolestart. Men vi vet at det ikke er mange. Åndalsnes Avis har hvert år vært til stede for å ta bilder på en av skolene når sekker overrekkes. Det gjør vi fordi vi mener oppmerksomheten rundt dette er viktig.

For vi tar nemlig aldri det samme bildet. Elevene er alltid nye og sekkene skifter farge. I det ligger også mye av det store i kommunens og næringslagets utholdenhet.