Det er et positivt signal at ordfører Lars Olav Hustad og forretningsmannen og investoren Lars Wenaas i nær framtid skal sette seg ned og prate. Dialog har tydeligvis manglet etter at politikerne før jul bestemte at produksjonskjøkkenet skal ligge ved siden av det nye Rauma helsehus, og ikke i selve helsehuset.

Det kjølige forholdet kan ha medført at Rauma kommune har havnet i et svært alvorlig økonomisk uføre: Hvis Lars Wenaas trekker støtten han har lovd, mangler det 35 millioner kroner for å fullfinansiere Rauma helsehus. Det er kritisk, verken mer eller mindre. Ikke for om det blir et helsehus eller ikke, men fordi mer lån betyr at det går på bekostning av noe annet. For politikerne har tatt høgde for at det skulle komme en sjekk fra Lars Wenaas. Dermed mangler det 35 millioner kroner i regnestykket.

Hvordan kommunen har havnet i en slik situasjon, er så langt ikke klart for oss. Verken Lars Wenaas sjøl eller rådmannen i Rauma, Oddbjørn Vassli, ønsker å kommentere detaljer. Wenaas viser til leserinnlegget i lørdagens avis, og Vassli lover en forklaring for politikerne når kommunestyret møtes tirsdag kommende uke.

Verken rådmann eller ordfører bestrider Wenaas’ påstand om at avtalen mellom kommunen og Wenaas ikke er signert. Dermed er finansieringen av Rauma helsehus, med planlagt byggestart kommende uke, usikker og fortsatt uløst.

Det er noen sentrale spørsmål som reises umiddelbart: Hvordan kunne Rauma kommunestyre godkjenne en finansieringsplan, der 35 millioner kroner mangler? Hvorfor har ikke avtalen mellom Lars Wenaas og Rauma kommune blitt undertegnet? Og hvorfor har kommunikasjonen skåret seg helt?

Lars Wenaas' sjenerøsitet utfordrer Rauma kommune. Samtidig som det skal vises takknemlighet for en slik sjelden raushet, må kommunen være ryddig og holde klok avstand til en bidragsyter som har betingelser for sin gave. For det skal ikke være mulig å kjøpe seg innflytelse i et byggeprosjekt. Men vi tror at kommunens representanter og Lars Wenaas hadde løst flokene med bedre kommunikasjon.