Det er all grunn til å være både spent og urolig for konsekvensene av at det i år ikke blir noen rockecamp. Hvis ikke frivillige lag og organisasjoner nærmest trygler RaumaRock om å få arrangere campen, er vi redd at fjorårets rockecamp ble den siste noensinne.

Det kan virke som om både RaumaRock som festivalarrangør og politiet trekker et lettelsens sukk over at ungdomslagene på Sørsida i år har takket nei til å fortsette som camparrangører på Setnesmoen. Hvis det ikke får dramatiske konsekvenser for besøket, kan dette være muligheten de ser for å kvitte seg med et problem.

Politiet legger ikke skjul på at campen har ført med seg en del bråk med så mange unge samlet på ett sted. Hvis man klarer å spre gjestene ut over de etablerte overnattingsstedene i kommunen, er det ordensmessig trolig en bedre løsning. Men er det nok sengeplasser i Rauma til å huse alle som kommer? Det er fortsatt høgsesong og sommer med stor trafikk til Åndalsnes når RaumaRock arrangeres.

For brukerne av rockecampen handler det også om at et samlingssted under festivalen forsvinner. Her har festivalarrangøren et ansvar for å lete etter alternativ. For det er utvilsomt et trivselstilbud som blir borte når Setnesmoen stenges for telt, campingvogn og bobiler.

Festivalsjef Dag Inge Landbakk håper at erfaringene fra Moldejazz, og deres beslutning i 2012 om å avvikle jazzcampen, også skal slå til i Rauma. Vi mener det er så stor forskjell på publikum på de to festivalene, at det ikke er sammenliknbart. Jazzpublikummet er langt eldre og satt enn rockepublikummet på Åndalsnes. Og vi tror også at ungdommer på rockefestival snur mer på krona enn middelaldrende kvinner og menn som frekventerer Molde i uke 29. Dermed kan det hende at noen velger å ikke komme til RaumaRock ettersom campen er borte.

Vi har stor forståelse for at ungdomslagene på Sørsida må si nei til å arrangere rockecampen, og velger å prioritere sin dugnadsinnsats på en annen måte. Det er krevende å skulle samle så mange frivillige til å jobbe gratis i en av festukene i Rauma. Men vi håper at andre ser muligheten, slik at rockecampen kan gjenoppstå. Den har vært en viktig del av RaumaRock gjennom alle år.