En stadig større andel av det norske folk sier nei til regjeringens ønsker om nye kommuner. Det er et sterkt signal både til fylkesmennene og til stortingspolitikerne, som i neste omgang skal behandle kommuneproposisjonen.

Mandag i forrige uke var det innbyggerne på Sunnmøre som rynket på nesa over kommunereformen. Sist søndag gjennomførte sju kommuner i Gudbrandsdalen en rådgivende folkeavstemning. I seks av de sju var signalet tydelig: Nei til de nye kommunegrensene, som er foreslått.

Det vil ikke forbause oss om også et stort flertall av innbyggerne i de 31 kommunene i seks fylker, som mandag hadde rådgivende folkeavstemning, sier nei til kommunesammenslåinger. Fra før vet vi at både romsdalinger og nordmøringer ikke vil ha store bykommuner; verken Kristiansund eller Molde har fått naboene med på «ekteskapsinvitasjonen», slik håpet var.

Regjeringen og kommunalminister Jan Tore Sanner (H) får i stadig sterkere grad, når resultatene fra folkeavstemningene tikker inn, dommen over eget arbeid. Til tross for at lokalpolitikere har jobbet fram den ene intensjonsavtalen bedre enn den andre, sier folket nei. Håpet om en omfattende reduksjon av antall kommuner i Norge gjennom frivillighet, ser ut til å ha mislyktes. Skal man få til noe i nærheten av det som er planlagt, må regjeringa bruke tvang.

Seinest 1. juli skal kommuner vedta en eventuell frivillig sammenslåing. I Rauma er det kommunestyremøte 16. juni, der kommunereformen skal sluttbehandles. Vi tror ikke kommunestyret vil overse folkets dom.

Derimot tror vi at fylkesmann Lodve Solholm, til tidsfristen 1. oktober, vil tegne et nytt kommunekart for Møre og Romsdal og at han vil innstille på endringer i kommunestrukturen i fylket. Fylkesmannen vil «skrive si tilråding om framtidig kommunestruktur i Møre og Romsdal ut i frå ei heilskapleg vurdering om kva som gangnar kommunar og fylket best», slik det er formulert i et brev til kommunene om prosessen, sendt like etter påske i år.

Sjøl om folkeavstemningene bare er rådgivende, er svaret fra innbyggerne så tydelig, at vi igjen vil advare mot å ta kommunene med tvang.