En kulturhistorisk bragd skal markeres i Isfjorden i dag. I samfunnssalen i Isfjorden samfunnshus skal det som har fått navnet «Hatlenmaleriet», avdukes og gjenåpnes. Det som skjer er intet mindre enn en kulturhistorisk begivenhet.

For det er uten tvil kunsthistorie vi snakker om. Vi snakker om et maleri, malt direkte på en stor murvegg, i Isfjordens aller største industribedrift. Vi snakker om et maleri, malt av en kunstner fra Isfjorden, og et maleri som forteller både arbeiderhistorie og industrihistorie som ettertida fortjener skal leve videre.

At Hatlenmaleriet nå kan gjenåpnes og er tatt vare på, er også et resultat av et idealistisk og engasjert arbeid fra ei gruppe innbyggere i Isfjorden. Med Gunhild Dahle og Ann-Mari Arneberg i spissen, har initiativet til å berge det historiske maleriet lykkes, nesten mot alle odds.

For det var bare snakk om sekund før hele maleriet ble lagt i grus av gravemaskiner da de gikk på barrikadene i Isfjorden. Iveren og travelheten med å rive var kommet langt uten at eieren, Rauma kommune, hadde tenkt en tanke om at et kulturhistorisk minne var i ferd med å gå tapt. En ny skole skulle bygges, det gamle skulle fjernes. Det var ikke satt av tid til å tenke seg om.

Men «lenkegjengen» vant en seier i Isfjorden. Mot alle motkrefter, som verken så verdien eller ville bruke penger på en så viktig del av konfeksjonsbygdas historie. I dag kan derfor det historiske bildet igjen avdukes, på tross av en total mangel på delaktighet fra kommunens og andre offentlige myndigheters side.

– Rauma kommune har ingen plan eller ambisjon når det gjelder kulturminnevern, sa formannskapsmedlem og leder i Rauma historielag, Arne Steffen Lillehagen til lokalavisa nylig. Kunstverket som nå er gjenreist i Isfjorden, er et synlig bevis på kommunens ansvarsfraskrivelse.

Det er på høg tid at kulturminnevernet får status også her i kommunen og at vi ikke bare lever etter mottoet; Riv hele skiten! Det er kultursjefens ansvar å lage en ambisjon for dette arbeidet.