Det har de siste åra skjedd en eksplosiv økning i antall folk i fjellet. Økt utfart betyr også at risikoen for ulykker også tiltar. Det er grunn til å spørre om utviklingen skjer i kontrollerte former.

Sist lørdag var det en tragisk ulykke ovenfor Kavlisetra i Isfjorden. En svensk statsborger (54) omkom etter å ha blitt tatt av et snøskred. De fire som kom først til gjorde sitt ytterste, men de var sjanseløse mot naturkreftene.

Enhver ulykke er én for mye. Vi må understreke at vi ikke kjenner årsaka til at den svenske statsborgeren døde i snøskredet. Men når så alvorlige hendelser skjer, er det grunn til å ta et hvileskjær og reflektere – slik guidene gjør i dagens avis. «Hvor bærer dette hen?», spør Bjørn Kruse og Ida Siem i Romsdal Lodge og Guiding, på sin Facebook-side.

For det er et faktum at fjella i Rauma etter et snøfall stort sett alle ser ut som skisenter med spor overalt. Field Productions, som lager filmen «Supervention 2», var for noen uker siden i området. Produsent Espen Kristiansen har opplevd mye fra helikopter over norsk fjellandskap under arbeid med filmproduksjon. Han sa til Åndalsnes Avis: – Jeg har aldri – aldri – sett så mye skispor i fjellet som nå. Her i Rauma, og Isfjorden særlig, er det nesten ikke et fjell som ikke har skispor. Det har vel aldri hendt at Store Venjestind har sett ut som et alpeskianlegg, sa Kristiansen.

Det er heldigvis ikke ofte at det er dødsulykker i fjella i vårt område. Når en vet hvor mange som oppsøker opplevelser i den flotte naturen som omgir oss, er det et under at det ikke skjer alvorlige ulykker oftere. For det går an å se det slik Tommy Soleim i Romsdal Adventure gjør: – Det tyder på at folk bruker sunn fornuft og tar bevisste valg.

Det er viktig å minne om at å kjøre på ski i bratte fjell alltid vil være forbundet med en viss risiko. Og når det er risiko, så kan ulykker skje.

Erfarne guider og fjellfolk, som blant andre dem vi har intervjuet i dagens avis, er urolig for at enkelte personer i fjellet tar for lett på sikkerheten. Det er en advarsel det er verdt å lytte til.