Hvordan skal norske kommuner klare å ta vare på vårt felles ansvar; kirkebygningene? Forfallet eskalerer og det totale investerings- og rehabiliteringsbehovet for landets 1.625 kirker ble i 2014 estimert til hele 13 milliarder kroner. Det er grunn til å tro at dette tallet ikke er blitt mindre på et par år. Vi forventer at Stortinget tar et ansvar for det urovekkende etterslepet.

Kirkebygningene har en helt unik betydning og posisjon i Norge. Kirkene er samlingspunkt, og mange steder som kulturhus å regne: Gjennom generasjoner, i hundrevis av år, har vi vendt oss dit i sorg og i glede. Innbyggerne har et nært forhold til bygningene, og det vekker sterke følelser hvis de forsvinner.

Situasjonen i Rauma ser ut til å være slik den er ellers i landet: Det er for lite penger for å bremse forfallet ved våre ni kirker og til å snu den negative spiralen og få kirkene i akseptabel stand. Kirkene i vår kommune har et årlig investeringsbudsjett på 450.000 kroner, noe som holder til malingsarbeid utvendig for ei av våre største bygninger. Med andre ord blir det bare flikking som kan utføres.

– Vi har et godt forhold til kommunen, og vi har forståelse for at økonomien er trang. Men vi ser også at med så mange bygg, rekker ikke pengene til, sa kirkeverge Ruth Brennhaug Staurseth til Åndalsnes Avis tirsdag, og la til: – Hvis vi skulle fått tatt alt som burde vært gjort, ja, da snakker vi om flere millioner.

Det er kommunene som har ansvaret for kirkebyggene. Og når budsjettet skal sys sammen på høsten, må man forståelig nok prioritere lovpålagte oppgaver. Når man skal velge mellom sjukeheimsplasser, skoler, arbeidsplasser og kirker, kommer gjerne vedlikeholdet av kirkene lenger bak i køen.

Svaret på utfordringene kan være at det er for mye med ni kirker i Rauma, der seks av dem er fredet eller listeført. Men vi er enig med kirkevergen; å stenge noen av dem er ikke ei løsning. De må fortsatt tas vare på.

Rauma og landets øvrige kommuner må i stedet synliggjøre for Stortinget at de ikke er i stand til å vedlikeholde kirkene innenfor dagens bevilgninger. Her må Staten gjennomføre et nasjonalt løft.