Det er ingen grunn til å la seg demotivere av forsvarssjefens forslag om å legge ned HV-11. For det er så gode grunner for å beholde Setnesmoen, at det fortsatt må jobbes knallhardt for å opprettholde tilstedeværelsen i Rauma. Og viktigst av alt: Det forsvarssjefen har lagt fram er et forslag til ny struktur. Det er politikerne som skal bestemme rammene og retningen for det norske Forsvaret. Og allerede har flere av våre lokale stortingsrepresentanter sagt at de vil jobbe for Setnesmoen.

Det er lett å la seg blende av forsvarssjefens retorikk og sin faglige tyngde, som er uomtvistlig. Men når han velger å foreslå å flytte HV-11 ut av sitt kart, er det først og fremst fordi han ser at han trenger mye penger. I et 20-årsperspektiv må det tilføres 180 milliarder kroner ekstra til Forsvaret for å løse basisoppgavene - ifølge forsvarssjefen. Og med et endret trusselbilde, må strukturen endres - det må prioriteres annerledes.

Men det er lite å spare på en nedleggelse av leiren på Setnesmoen. Det årlige driftsbudsjettet til HV-11 er årlig på 50 millioner kroner, som utgjør 0,7 prosent av det årlige forsvarsbudsjettet. Det er ikke i Rauma at forsvarssjefen skal redde framtidige forsvarsbudsjett.

I strukturforslaget tilkjenngir han stor tro på Heimevernets evne til å løse oppdrag. Han vil prioritere HV-17 i Finnmark og ønsker at de skal «ivareta det territorielle ansvaret og kunne motta forsterkninger. De får dessuten kapasitet for panserbekjempelse og kommunikasjonsødeleggelse.» Det bør leses som godt nytt også for Setnesmoen, som har sin egen innsatsstyrke og ivaretar viktige objektsikringsoppdrag - blant annet på Nyhamna. Og skal Forsvaret være fraværende mellom Trondheim og Bergen?

Det forsvarssjefen ikke sier noe om, er hvor viktig Heimevernet også er for den sivile beredskapen. Vi merker oss med forventning at fylkesmann Lodve Solholm vil kjempe mot en nedleggelse av Setnesmoen: – Vi kjem til å protestere mot dette forslaget på høyringa, slik som vi har protestert tidlegare. Vi meiner at HV 11 er svært viktig, ikkje minst i forhold til beredskapssituasjonen i fylket vårt, sier han til NRK Møre og Romsdal.