Hvis vi mener alvor med at det skal bo folk i hele Norge, trenger vi et raskt internett også til utkantene. For det handler i høgeste grad om bygdeutvikling; om trivsel og om muligheter til å drive næringsvirksomhet utenfor byer og tettsteder.

Tirsdag var det i Åndalsnes Avis et intervju med Lars Kroken, som driver Gjerdset Turistsenter. Gjennom sommeren innlosjerer han både norske og utenlandske overnattingsgjester, som enten er på gjennomreise eller er her for å oppleve romsdalsk natur. Og ofte får han spørsmålet: Har dere et godt datanettverk?

Men Kroken kan ikke skryte av hastigheten på nettet. 15 Megabits linje på deling for 50 personer er – og oppleves – både tregt og utdatert. Det er smalband, ikke breiband, og langt unna fiber, som er den aller beste løsningen. Fiberkabel gjør det mulig for mange samtidig både å se tv og å surfe på nettet. Men fiber koster penger å legge – sjøl fra nabobygda Torvika, som har fiber i dag, og ligger en knapp kilometer unna.

Det er ikke vanskelig å skjønne Rauma Energi, som lokal nettverksutbygger og -leverandør, når de argumenterer med at kostnaden for å legge fiber er for hver husstand i snitt rundt 30.000 kroner – og at det er lang nedbetalingstid. Da blir det til at områder som er mest lønnsomme – de mest folkerike – får fiber først. Dette er bedriftsøkonomi, og slik Rauma Energi er pålagt å drive det.

Men det er mulig å snu på det. Det er Rauma kommune som eier Rauma Energi, og kommunen som bestemmer hva energiselskapet skal drive med. Hvis viljen er til stede og politikerne vil at det skal bo folk på Rødven og i Måndalen, så kan de prioritere fiberutbygging til sine innbyggere på bekostning av driftsresultatet i Rauma Energi. Selvfølgelig får det konsekvenser også for et eventuelt utbytte, men så blir også kostnadene jevnt fordelt på alle innbyggere.

Allerede i 1999 lovde daværende kommunal- og regionalminister Odd Roger Enoksen (Sp) «Breiband tell alle». Men verken han eller seinere regjeringer har klart å komme i mål med den ambisjonen. Men det er muligheter til å ta store steg i Rauma – hvis politikerne virkelig vil.