Det er en berettiget frykt for at en felles ledelse av Hæren og Heimevernet kan svekke begge våpengreinene. Og når den militære betydningen av HV reduseres, slik vi mener Landmaktsutredningen legger opp til, kan også HV11 på Setnes-moen komme til å stå svakere.

Det var 2. november i fjor at forsvarssjefen fikk i oppdrag å utrede hvordan Hæren og Heimevernet skal se ut i framtida. Utredningsarbeidet ledes av brigader Aril Brandvik. Den skal gjennomgå landmaktas størrelse, organisering og utrustning. Hensikten er å forbedre Forsvarets reaksjonsevne, kampkraft, mobilitet og utholdenhet.

For å ta det positive først: I Landmaktsutredningen tas det til orde for å gi HV-distriktene sammenfallende ansvarsområde som fylkesmenn, politimestere og andre instanser med samfunnssikkerhetsansvar. For Setnesmoen kan det sees på som et pluss. Møre og Romsdal er i dag eget fylke og er foreslått som en egen region med egen fylkesmann.

Vi er imidlertid mer bekymret for HV11s militære rolle framover. Mandag la Brandvik fram en statusrapport der det desidert mest kontroversielle forslaget i Landmaktsutredningen var en felles ledelse av Heimevernet og Hæren. «Ved å legge Hæren og Heimevernet under én felles ledelse, vil man kunne strømlinjeforme kommandostrukturen og øke evnen til kraftsamling», sa Brandvik ifølge NTB. Han ønsker at en felles ledelse skal tenke helhetlig om utviklingen av Heimevernet og Hæren.

Det er en edel tanke fra Brandvik, men når vi vet størrelsesforholdet i dag mellom Hæren og Heimevernet, frykter vi at Heimevernet «slukes». Og når vi også vet at HVs anseelse i Hæren gjennom de siste tiårene har vært lav, mener vi det er grunn til å frykte at en samling av de to våpengreinene gir HV en helt ny og mindre betydningsfull militær rolle i Forsvaret. Det kan også føre til at HVs egenart forsvinner, noe som er en klar svekkelse av beredskapen – også i fylket vårt – både militært og sivilt.

Vi vil advare mot en felles ledelse av hær og HV. Det er HVs egenart og militær tilstedeværelse som nå settes i spill.