Vi kan ikke skjønne hvorfor det må ta så lang tid å få på plass mobildekning mellom Trollstigplatået og nedover Valldalen. I 2016 er altså elleve kilometer sterkt trafikkert turistveg fortsatt uten mobilnett.

På de smale og svingete vegene kjører det personbiler og motorsykler, biler med campingvogn og bobiler, busser og lastebiler. Det er en sikkerhetsrisiko at de færreste turister har opplevd slike veger før de tar turen over den spektakulære Trollstigen. Men det er heldigvis oppsiktsvekkende få ulykker på vegstrekningen.

Likevel: Sist sommer opplevde vi ei dødsulykke i Valldalen da en ukrainsk buss havnet i grøfta og på taket. En person omkom og 14 ble sendt til sjukehus.

Redningspersonell har fått eget, lukket telefonsamband, og de kan jobbe uavhengig av det sivile mobilnettet. Men det er ille at det kan ta tid å varsle når det skjer ei ulykke i Valldalen. Når liv står på spill, og sekundene teller, er det uforståelig at man i 2016 må kjøre over fem kilometer for å få mobildekning og komme i kontakt med nødetatene.

Vi er glad for at det jobbes med å få på plass et mobilnett. Sist onsdag var representanter fra Rauma og Norddal kommuner i møte med Telenor, fylkeskommunen, fylkesmannen og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) for å diskutere mobildekning fra Trollstigplatået og nedover Valldalen.

Vi forstår at det er krevende å skulle bygge og drifte et mobilnett i Valldalen. Ifølge Telenor koster det 2,5 millioner kroner mer i investeringer enn opprinnelig tenkt. Og når det ifølge samme kilde koster flere hundre tusen kroner årlig å drifte det, er spørsmålet naturligvis hvem som skal ta regninga.

Vi har merket oss signalet fra fylkesmann Lodve Solholm, som håper å ha dette på plass i løpet av neste år. For dette haster! Og vi håper at han er med på å øve press for å få Staten til å stå for både investering og drift. Det må være uaktuelt å skyve noe av ansvaret over på kommunene Norddal og Rauma, som vertskap for vegene til og fra Trollstigen.