I dag er det fem linjer ved Rauma videregående skole (RVS), der fire av disse er avhengige av Påbygging for at elevene skal kunne oppnå studiekompetanse. Rauma næringslag vil uttrykke sterk bekymring for at både Påbygging (PB) og Teknikk og industriell produksjon (Tip) foreslås avviklet på Rauma videregående skole. Konsekvensene for både næringslivet, skolen og lokalsamfunnet vil bli betydelige både på kort og lang sikt dersom dette gjennomføres.

En endring og redusering av tilbud, fag og linjer ved en relativt liten videregående skole som RVS, vil bidra til å skape skjørhet og usikkerhet, og svekke elevtall og fagmiljø. Nå er det ikke skolestrukturen som skal diskuteres i denne høringsrunden, men vi er på vakt mot en svekking av skolen som kan bidra til at dette blir et spørsmål i neste runde.

For næringslivet i Rauma er det svært viktig at elevene ved RVS stimuleres til å reise ut og ta høgere utdanning. Vi trenger elektrikere som blir ingeniører og helsefagsarbeidere som blir sjukepleiere, også i Rauma. Derfor er det svært viktig at tilbudet om Påbygg videreføres, slik at elevene på yrkesfag får generell studiekompetanse. Mister RVS dette tilbudet, vil det også kunne gi negative konsekvenser for rekrutteringa til yrkesfagene. Det vil også svekke fagmiljøet på de allmenne fagene.

Når vi i dag har både Studiespesialiserende linje og påbygg, gir dette et godt fagmiljø som det er viktig å ta vare på. Vi vil også understreke sammenhengen mellom lokalt næringsliv, lærlingeplasser og opprettholdelsen av fagtilbudet ved Rauma videregående skole. Nærheten mellom lokalt næringsliv og en lokal videregående skole er svært viktig for antall lærlingeplasser ute i bedriftene.

Slik utvikles og rekrutteres framtidas industriarbeidere. Derfor er en Tip-linje ved RVS så viktig. Sentraliseres dette, faller en viktig del av rekrutteringa til industrien bort. Det er svært alvorlig.Vi ser ellers med glede at Restaurant- og matfaget ved RVS er foreslått styrket med en halv klasse. Dette er en linje som har et godt renommé i bransjen.

Rauma videregående skole (RVS) er et svært viktig fundament i Rauma-samfunnet, også sett fra næringslivets side. Skolen viser resultater på tilfredshetsundersøkelser som ligger i fylkestoppen, og den er nå nyoppussa og gir gode rammer for både lærere og elever.Rauma har de siste årene utvikla seg til å bli en tilflytterkommune.

Det å kunne tilby en robust videregående skole med gode linjer og fagtilbud – og som gir mulighet til å ta studiekompetanse lokalt, er viktig for å opprettholde denne utviklingen. Dette er viktig for rekrutteringa av flinke folk til lokalt næringsliv, og for samarbeidet mellom samfunn og skole.

Åndalsnes, 30. september 2016:

Lars StenerudLeder, Rauma næringslag

Arnt Øyvind Siem Styremedlem, Rauma næringslag