Både lokalt og regionalt har samarbeidet mellom Rauma kommune og næringslivet blitt beskrevet som unikt, og som vårt store fortrinn i forhold til mange andre kommuner. En bedrift har utmerket seg, og konkret bidratt med enorme beløp til positiv samfunnsutvikling i Rauma. Det er Wenaasgruppen, som på en beundringsverdig måte har vist stort samfunnsengasjement og samfunnsansvar.Det er greit med en debatt rundt temaet gaver. Jeg føler imidlertid at forholdet til spesielt gaven til kjøkkenløsning, problematiseres unødig både i media og fra politisk hold. Denne problemstillingen burde vært mye mer i fokus da tilbudet om 35 mill kom, og kommunen valgte å framskynde byggingen av Helsehuset med mange år.

Jeg tror alle politikere er klar over at det må utvises kloke vurderinger i forhold til å motta gaver, noe som også var drøftet grundig i politikeropplæringen i høst. Samtidig er ikke dette det eneste området der det er viktig å opptre ryddig, og på en måte som skaper tillit til det politiske systemet, og oss politikere som aktører.

Det vi må passe oss for, er å bli så skeptisk til slike gaver at givergleden fra næringslivet forsvinner. Da har vi mistet det unike fortrinnet vi har.Jeg var så heldig å få være med på realiseringen av Rauma Kulturhus sammen med Wenaasgruppen. Konsernet var da involvert i byggeprosessen sammen med kommunen. Jeg har ingen indikasjoner på at dette ikke var i tråd med både regelverk, og innkjøpsordninger. Konsernets representant i prosjektgruppen gjorde en formidabel innsats i kontakten med entreprenør, og med kostnadskontroll for prosjektet. Prosjektet kom da også ut med noen hundre tusen under budsjett.

Mine positive erfaringer med dette samarbeidet, gjør at jeg lytter når Lars Wenaas kommer med sine betraktninger i forhold til Helsehuset og byggeprosessen der. Kanskje skulle vi som politikere vurdert nøyere andre løsninger enn den som ble anbefalt og vedtatt for prosessen. Vi ble tross alt forespeilt en innsats fra Rauma kommune på 35 mill. for å få realisert Helsehuset. Noe som ganske raskt økte til 105 mill. Altså en 3 dobling.

At det er forskjellige oppfatninger i det politiske miljø om hva som er den beste løsningen for produksjonskjøkken har jeg ingen problemer med å akseptere. Fra SP sin side ble det tidlig signalisert et ønske om at kjøkkenet kom med i Helsehuset. Når Wenaasgruppen sin tilbudte gave utlignet den oppgitte prisen mellom de to løsningene, har jeg overhode ikke problemer med at vi i vårt parti gikk for denne løsningen. Jeg tror imidlertid at også den valgte løsningen er til å leve med. Det som bekymrer meg er at forholdet mellom Wenaasgruppen og kommunen ser ut til å ha blitt dårligere i løpet av denne prosessen. Jeg har ikke vært med i de møter og samtaler som har vært holdt, og kan derfor ikke ha noen formening om grunnen til dette. Det vil imidlertid være svært beklagelig for kommunen om forholdet til en så samfunnsengasjert person som Lars Wenaas skulle forvitre.

Torbjørn Rødstøl

Politiker på overtid.